Podrška romskim osnovcima u Vojvodini

Više od 1.500 dece romske nacionalnosti dobiće udžbenike, školski pribor i drugo

24. avg 2015

Pokrajinska vlada dodelila je danas ugovore kojima su za 14 opština u Vojvodini obezbeđena bespovratna sredstva za sufinansiranje obrazovanja romske dece uzrasta od 5. do 8. razreda osnove škole.

Vrednost konkursa je dva miliona dinara, a više od 1.500 dece romske nacionalnosti dobiće udžbenike, školski pribor i drugo.

Potpredsednik Pokrajinske vlade i pokrajinski sekretar za privredu, zapošljavanje i ravnopravnost polova Miroslav Vasin rekao je na dodeli ugovora da sektor za unapređivanje položaja Roma dobro radi, jer se u okviru konkursa koje raspisuje, malim iznosima postižu veliki efekti.

„Nemamo velika sredstva, ali pokušavamo da ih iskoristimo na najracionalniji način. Tako je već u prvoj polovini ove godine više od 800 malih i srednjih preduzeća, mikropreduzeća, udruženja građana i nevladinih organizacija koristilo neku od subvencija našeg Sekretarijata“, kazao je Vasin.

Direktor Kancelarije za inkluziju Roma Duško Jovanović rekao je da je romski problem prevazišao granice Srbije i postao prioritet u okviru EU, što je, kako je ukazao, veoma važno, jer je ta zajednica na ivici egzistencije.

„Značajni su napori EU koje čini da se ovakav položaj romske zajednice promeni. Obrazovanje je tu pogotovo važan činilac za Rome, jer samo obrazovan čovek može danas biti konkurentan na tržištu rada“, dodao je Jovanović.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga