Podrška Rekomu iz Ujedinjenih nacija

Koalicija nevladinih organizacija koja se zalaže za formiranje komisije za utvrđivanje činjenica o žrtvama ratova na prostoru bivše SFRJ dobila podršku u Ujedinjenim nacijama

22. nov 2011

Kancelarija Visokog komesara za ljudska prava Ujedinjenih nacija i Program za razvoj (UNDP) podržali su Inicijativu za osnivanje Rekoma, saopštila je danas Koalicija koja se zalaže za osnivanje komisije za utvrđivanje činjenica o žrtvama ratova na prostoru bivše SFRJ (Rekom).

Delegacija Koalicije za Rekom boravila je u Njujorku, gde je dobila podršku od pomoćnika glavnog sekretara UN za ljudska prava Ivana Šimonovića, kao i od zamenika direktorke Regionalnog biroa UNDP-a za Evropu i Zajednicu nezavisnih država Haolinga Hua.

I Šimonović i Hu izrazili su spremnost da pomognu da Rekom bude osnovan i da promovišu tu ideju, navodi se u saopštenju za javnost.

Dodaje se da je delegacija Koalicije za Rekom razgovarala i sa ekspertima Međunarodnog centra za tranzicionu pravdu o uključivanju državnih institucija post-jugoslovenskih zemalja, od kojih zavisi formiranje zvanične međudržavne komisije za činjenice o ratnim zločinima i žrtvama, u proces Rekom.

O Inicijativi za osnivanje Rekoma delegacija koalicije govorila je studentima Univerzitetske škole prava u Njujorku.

Delegaciju Koalicije za Rekom činili su Nataša Kandić, Igor Mekina, Dino Mustafić, Dženana Karup-Druško, Daliborka Uljarević, Avni Melenica, Vesna Teršelič, Maja Mićić i Mario Mažić.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga