Podrška Paradi ponosa sa Egzita

“LGBT osobe su verovatno jedine u Srbiji koje ne mogu javno da hodaju i pričaju o sopstvenim problemima, bez straha od nasilja.”

12. jul 2010

Svečanim koktelom i žurkom na VIP terasi, poslednje večeri festivala Egzit (Exit), predstavnici pokrajinskih i republičkih vlasti, stranih ambasada, nevladinih organizacija, kao i javne ličnosti, iskazali su podršku inicijativi da se u Beogradu ove godine održi Parada ponosa.
Goste je zabavljala pevačica Marina Perazić, koja je izvodila svoje stare pesme, iz osamdesetih godina prošlog veka, kada je bila na vrhuncu popularnosti u okviru dvojca “Denis i Denis”, u kojem je nastupala sa Davorom Toljom. Perazićeva je izvela i nekoliko svojih novih pesama.
Ona je kazala da, iako je “potpuno heteroseksualna”, podržava održavanje Parade ponosa u Beogradu, baš kao što je ove godine svojim učešćem podržala Paradu ponosa i u Zagrebu.
VIP terasa bila je ukrašena zastavom u duginim bojama, koja je simbol LGBT pokreta, na kojoj je pisalo “Čueka” (Chueca), što je popularno predgrađe Madrida u kojem žive LGBT osobe.
Šefica medijskog odeljenja Misije OEBS-a u Srbiji Dragana Nikolić-Solomon kazala je da ta organizacija podržava LGBT populaciju u njenoj borbi da zaštiti svoja prava.
“LGBT osobe su verovatno jedine u Srbiji koje ne mogu javno da hodaju i pričaju o sopstvenim problemima, bez straha od nasilja”, ocenila je Nikolić-Solomon i dodala da želi da i u Beogradu bude održana Parada ponosa, kao što se već godinama održava u Zagrebu.
Gej aktivista Boris Milićević rekao je da je održavanje Parade ponosa u Beogradu, veoma važno, jer bi to bio prvi korak u ostvarenju prava LGBT populacije.
Predstavnik Egzita Rajko Božić rekao je da je taj festival ponosan na svoj mali doprinos u promociji ljudskih prava LGBT osoba i ocenio da je najteže menjati sisteme vrednosti u nekom društvu.
Koktel i žurku, kao i tribinu u petak na sličnu temu, organizovali su Egzit, Građanski pakt za jugoistočnu Evropu i Misija OEBS-a u Srbiji.
(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Razbibriga
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga