Podrška osnivanju zavoda za kulturu Roma

Vojvođanska Vlada posvećena očuvanju kulture i identiteta romske nacionalne zajednice

27. feb 2015

Pokrajinska vlada će podržati incijativu Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine da se u Vojvodini osnuje zavod za kulturu Roma, koji će se brinuti o očuvanju kulture i identitete te zajednice, rekao je danas predsednik Pokrajinske vlade Bojan Pajtić.

On je na današnjem sastanku sa predstavnicima Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine poručio da je vojvođanska Vlada posvećena očuvanju kulture i identiteta romske nacionalne zajednice, kao i svih drugih nacionalnih zajednica koje žive na teritoriji pokrajine Vojvodine.

Pajtić je dodao i da Pokrajinska vlada kroz set mera nastoji da pomogne romskoj zajednici da poboljša svoj položaj u društvu, pre svega ekonomski, i da omogući da biti Rom ne bude više socijalna kategorija, već samo etnička kategorija.

„Obrazovanje je ključ rešenja koje će stvoriti romsku elitu koja može da doprinese da cela zajednica živi bolje i dostojanstvenije“, kazao je on i dodao da ohrabruje činjenica da se na Novosadskom univerzitetu školuje oko 400 Roma, koji će stečenim znanjem  obezbediti bolji socijani status svoje zajednice.

Predsednik Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine Vitomir Mihajlović zahvalio se Pokrajinskoj vladi na dosadašnjoj podršci, kako savetu, tako i drugim romskim organizacijama i udrženjima. On je istakao kao posebno značajnu podršku u oblasti obrazovanja i zapošnjavanja Roma, koja omogućava poboljšanje ekonomskog statusa i brže integrisanju Roma u naše društvo.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Kaldrma
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga