Podrška Kreativne Evrope Palićkom festivalu

U obrazloženju stručnog tima koji je vrednovao pristigle projekte istaknuto je da je FEF Palić “veoma uticajan festival od javnog značaja koji predstavlja širok spektar filmova”

08. maja 2016

Festival evropskog filma Palić, kome su smanjena sredstva od lokalnih i pokrajinskih vlasti u ovoj godini, dobio je je na poslednjem konkursu za filmske festivale programa potprograma “Mediji” Kreativne Evrope podršku u iznosu od 41.000 evra za razvoj i unapređenje, na osnovu visokih ocena kojima je vrednovan njegov umetnički nivo i organizacioni tim.

U konkurenciji od 108 filmskih festivala iz Evrope, FEF Palić je ušao među 30 kojima su dodeljena sredstva, čime je postao prva filmska manifestacija u Srbiji koja je dobila podršku potprograma “Mediji” KE, kojem je Srbija pristupila krajem 2015.

U obrazloženju stručnog tima koji je vrednovao pristigle projekte istaknuto je da je FEF Palić “veoma uticajan festival od javnog značaja koji predstavlja širok spektar filmova”.

“Godišnje aktivnosti na polju medijske prisutnosti i filmske edukacije su snažne. Umetnički nivo filmova je izuzetno visok, organizacija festivala efikasna u cilju stvaranja snažne oaze evropskih filmova”, istaknuto je u obrazloženju.

Festivalski Savet naveo je da podrška KE govori u prilog dosadašnjim pohvalama Palićkog festivala, koji se već godinama “prepoznaje kao kulturna manifestacija visokog kvaliteta i značaja o čemu svedoče svetske, regionalne i domaće premijere najznačajnijih filmskih ostvarenja evropskog kontinenta, kao i najznačajnija autorska imena koja su posetila Palić”.

“Takav trend se na žalost ne primećuje u našoj zemlji budući da se iz godine u godinu podrška države rapidno smanjuje što ne ostavlja prostor za prirodan rast i napredak. U takvom raspoloženju se dočekuje i radosna vest o podršci od strane Evropske Komisije i potprograma MEDIA, jer se ujedno radi o obavezi da se dostignuti nivo održi i u velikoj meri unapredi”, naveo je Savet Festivala evropskog filma Palić.

Festivalski Savet je naveo i da se, uz ovogodišnje smanjenje sredstava za finansiranje od domaćih institucija (25% od Grada Subotice i gotovo 70% od Sekretarijata za kulturu pokrajine Vojvodine), svako unapređenje i rast kvaliteta može smatrati ozbiljnim izazovom.

“Ono što smo sigurni jeste da kvalitet i aktuelnost programa Festivala evropskog filma Palić i dalje ostaje prioritet i da od takvog kursa ne odstupamo”, poručio je Savet FEF Palić.

Palićki festival biće održan 23. put od 16. do 22. jula na jezeru Palić i u Subotici, a publiku i ove godine, kako su najavili organizatori, očekuje relevantna selekcija najboljih evropskih filmova u nekoliko programa i veliki broj gostiju iz cele Evrope.

Među 30 festivala kojima su dodeljena sredstva na poslednjem konkursu Kreativne Evrope su i Međunarodni festival filmske kamere “Braća Manaki” (46.000 evra) i Filmski festival dokumentarnog filma MakeDox (27.000) u Makedoniji, zatim Sarajevo Film Festival (63.000) u Bosni i Hercegovini, Svetski festival animiranog filma – Animafest Zagreb (35.000), te Kino Otok u Izoli (27.000).

(SEEcult)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga