- Autonomija - https://www.autonomija.info -

Podmladak Nove stranke predložio principe okupljanja mladih u Srbiji

Forum mladih Nove stranke predstavio je danas dokument pod nazivom Sporazum za budućnost, i predložio da to bude temelj okupljanja i saradnje mladih u Srbiji.

Predstavnici tog foruma Uroš Eleković i Aleksandar Milivojević kazali su na konferenciji za novinare u Beogradu da omladina u Srbiji nije pasivna ni nezainteresovana za promene.

Oni su pozvali omladinu svih stranaka koje su „iskreno opozicione“, političkih i društvenih organizacija koje se bave mladima, kao i pojednice, da se pridruže i obavežu da će raditi na ostvarivanju ciljeva i principa predstavljenog Sporazuma.

U predlogu Sporazuma piše da su opšta kriza u društvu i odsustvo alternative na političkoj sceni doveli do nezainteresovanosti mladih za dnevno-političke dogadaje i do razvijanja odbojnosti prema politici i političkim partijama.

„Mnogi veruju da se njihova budućnost ne može promeniti kroz učešće u političkom životu i tako postaju apstinenti u pogledu društvenih promena, isključeni iz odlučivanja i upravljanja društvom“, piše u Sporazumu.

Ocenjuje se da je glavni problem mladih odsustvo perspektive, a da je to posledica loše ekonomske situacije i zastarelog sistema obrazovanja, za šta je odgovoran predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Dodaje se da je cilj tog sporazuma da mladi ostanu u Srbiji i da u što većem broju budu uključeni u društveno-političke aktivnosti.

„Jedan vid takve borbe jesu protesti širom Srbije pod nazivom #1od5miliona. Naš aktivizam i omladinski bunt treba da budu deo jednog ovakvog pokreta i da zajedno sa svojim sugrađanima pokažemo da možemo da promenimo ovo društvo“, piše u Sporazumu.

U predlogu Sporazuma mladih iz Nove stranke navode se sledeći ciljevi i principi: podrška većem ulaganju u kvalitet i dostupnost svih nivoa obrazovanja, stvaranje tržišta rada koje će mladima, bez obzira na političku pripadnost, omogućiti prilike za zaposlenje, kako ne bi za poslom tragali u inostranstvu.

Instiranje na toleranciji, ravnopravnom tretmanu i zaštiti svih mladih bez obzira na njihov rodni, polni ili socijalni identitet, sa posebnim akcentom na snažno protivljenje svakom obliku nasilja i širenja netrpeljivosti prema razlikama u društvu.

„Osnaživanje saradnje u regionu kao suštinska promena dosadašnje politike, kako bi budućnost mladih ovog regiona bila izvesnija i bezbednija. Prihvatanje i podsticanje učešća mladih u svim sferama političkog i društvenog života, uz uvažavanje njihovih stavova i vrednosti, kao i unapređenje stepena zastupljenosti omladinskih tema u medijima i javnosti“, ciljevi su zadati Sporazumom.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!