Podmetnut požar na objektu subotičke Mudžahir džamije

Indicent naišao na osudu komšija i prolaznika koji su bili zgroženi ovakvom vrstom vandalizma

19. okt 2014

Jutros nešto posle 3 časa prema za sada neutvrđenim okolnostima došlo je do oštećenja garažnog dela na pomoćnom objektu Mudžahir džamije, prenosi subotički portal subotica.com.

Kako se navodi, oštećenja su nastala usled požara, za koji se sumnja da je podmetnut i da su ga izazvala dva, za sada neidentifikovana, lica.

Verski objekat poseduje video nazor i policija je već pregledala zapise, uvrdila činjenice i sprovela određene korake u nadi da će se vrlo brzo otkriti počinioci ovog nemilog događaja. Na licu mesta bila je i vatrogasna služba koja je konstatovala da nema daljih opasnosnosti od reaktivacije požara.

Na osnovu pregleda video nadzora vide se dve osobe koje podmeću požar, a koji je kako nezvanično saznaje lokalni portal, ugasio neko od prolaznika, ili komšija, pošto su se na licu mesta videli tragovi vode. Stanovnici ovog verskog objekta su štetu primetili tek jutros oko 5 časova, kad su i pozvali policiju.

Incident koji sluti na podmetanje požara usled nedavnih dešavanja na fudbalskoj utakmici Srbije i Albanije naišao je na osudu komšija i prolaznika koji su bili zgroženi ovakvom vrstom vandalizma, iako još uvek nisu u potpunosti jasne sve okolnosti.

Materijalna šteta nije velika, ali svakako unosi nemir među tradicionalno dobre međunacionalne međuludske odnose u našem gradu.

U izjavi za novinare, Imam Mudžahir džamije Selmo Dreković potvrdio je da je ovaj objekat tokom noći bio napadnut od strane za sada nepoznatih vandala, ali da se i pored toga oseća sigurno i ima poverenja u nadležne organe, za koje veruje da će preduzeti neophodne mere.

Po rečima Imama subotičke Džamije ovo je prvi incident na ovom verskom objektu u poslednjih nekoliko dana, odnosno nakon fudbalske utakmice između Srbije i Albanije. Ipak, navodi Imam, pre par meseci zabeleženo je isipisivanje navijačkog grafita, ali to je ubrzo uklonjeno.

Više informacija o incidentu daće večeras poglavar Islamske zajednice u Srbiji koji je trenutno na putu za Suboticu.

Maglai: Nećemo tolerisati da se bilo ko oseća nesigurnim

Džamiju je posetio i gradonačelnik Subotice Jene Maglai koji je osudio vandalsko ponašanje i zatražio od istražnih organa da preduzmu sve neophodne korake kako bi se otkrili počionici, On je apelovao na sugrađane da ne ispoljavaju revanšizam ili na bilo koji drugi način ugrožavaju objekte ili živote drugih sugrađana.

„Policija intenzivno radi na utvrđivanju svih okolnosti i pronalaženju počinilaca. Nećemo tolerisati da se bilo ko u našem gradu oseća nesigurnim, bze obzira koje je verske ili nacionalne pripadnosti. Ovo je jedan vrlo žalostan događaj, sa druge strane veoma opasan za našu zajednicu koja je višenacionalna, višekonfesionalna“, rekao je Maglai.

Gradonačelnik Subotice je dodao da je prethodnih dana u dogovoru sa policijom pojačana kontrola i obilazak objekata i lokacija koje su procenili da mogu biti ugroženi.

„Oštro osuđujemo ovakav vandalizam i poručujem da svako u Subotici treba da se oseća bezbednim. Očekujem da počinioci budu pronađeni i procesuirani jer će to biti primer svima ostalima“, istakao je Maglai

Zamenik načelnika odeljenja policije Igor Velimirović rekao je novinarima da policija od momenta saznanja, a nakon sprovedenog uviđaja, intenzivno preduzima mere i radnje na rasvetljavanju današnjeg događaja i otkrivanju počinilaca.

„Pripadnici policije preduzimaju i sve neophodne radnje na prventivnoj zaštiti imovine i slobode prava i života svih građana Subotice, postupajući prema svim građanima jednako bez obzira na njihovu nacionalnu i versku pripadnost“, kazao je Velimirović.

LDP: Molotovljevim koktelom se ne brani srpstvo

Liberalno demokratska partija najoštrije osuđuje napad molotovljevim koktelom na džamiju u Subotici, saopšteno je danas iz te stranke.

U saopštenju se ocenjuje da je taj napad posledica izostanka reakcije države na napade koji se dešavaju iz dana u dan protiv naših sugrađana druge vere i nacionalnosti.

„Srbija je zemlja svih nas i ukoliko ne stanemo na put huliganima, koji misle da se molotovljevim koktelom brani srpstvo, oni će nastaviti da se ponašaju tako, a mi ćemo nastaviti da živimo u strahu iščekujući sledeći napad“, navodi se u saopštenju.

U LDP su istakli da huligani misle da imaju pravo da ruše i napadaju svakoga ko im se ne dopada, te da tako nešto ne sme da postoji među ljudima, jer „mi možemo da budemo drugačiji“.

U toj stranci su poručili da se stepen civilizovanosti jednog društva ogleda u stepenu poštovanja manjina.

„Ne smemo da dozvolimo da posle svake utakmice ili slične manifestacije koja se završi nacionalističkim incidentima, u seriji napada stradaju nedužni. Naša dužnost je da ne uspostavljamo zemlju na histeriji i netoleranciji, već da izgradimo društvo i državu koji će biti spremni da odgovore na ugrožavanje slobode svakoga od nas“, piše u saopštenju.

(subotica.com, Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Mali šef
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga