Podkast Ogledalo: Bez mesta u društvu

"Jako veliki broj mladih ima osećaj da im se niko ne obraća"

23. jan 2021

Prema Alternativnom izveštaju o položaju i potrebama mladih za 2020. godinu Krovne organizacije mladih Srbija(KOMS), mladi imaju nisko poverenje u institucije, a čak 76 odsto ne veruje političarima. Da mladi uopšte nemaju uticaja na političke procese i odluke misli polovina ispitanika. Kao jedan od najvećih problema, 55 odsto mladih je navelo mali uticaj na donošenje odluka. Zbog ovakvih poražavajućih rezultata, u podkastu Ogledalo, razgovarali smo sa koordinatorkom programa KOMS-a Milicom Borjanić.

Prema njenim rečima, prethodne četiri godine Alternativni izveštaj pokazuje slične podatke kada se govori o omladinskoj politici, poverenju u institucije i uticaju mladih na donošenje odluka. Iako se često se govori da su mladi pasivni i da ih ne interesuju ove teme.

Ako ih ne interesuje zašto onda imamo toliki procenat mladih koji odlaze iz zemlje? Vrlo verovatno da ih interesuje da imaju dostojanstven način života, da imaju dovoljno novca, da zasnuju porodicu, da rade posao za koji su se školovali i da su adekvatno plaćeni za njega. Mlade i te kako interesuje način na koji žive, a sve ovo što je pomenuto direktno utiče na njih”, ističe je Milica Borjanić.

Milica navodi primer manjih lokalnih sredina, navodeći da su mladi na lokalu motivisani da promene nešto.

“Mi smo često pričali sa mladima o telima kojebi svako mesto trebalo da ima, poput Saveta za mlade, Kancelarije za mlade… Sve su to neka opštinska tela koja bi trebalo da rade u interesu mladih, da obezbede sve ono što postoji na nacionalnom nivou da se spusti na lokal i da mladi osete promenu. Kada onda odu na fakultet, da imaju želju da se vrate u svoje lokalne zajednice. Lokalne kancelarije za mlade vrlo često ne dobijaju budžetska izdvajanja iz opštinskog budžeta, samim tim ne mogu da kreiraju neke programe, nešto što će uticati na mlade i njihov život”, objašnjava koordinatorka programa KOMS-a.

Milica Borjanić

Jedan od razloga koji se često navodi kada se govori o informisanosti mladih o političkim procesima je sredstvo koje svakodnevno koriste, a to je internet. Zato se tvrdi da nemaju izgovor da nisu upoznati sa određenim informacijama.

“Danas mladi jesu na internetu, ali mnoge informacije nisu na internetu. Mnogi mladi ne znaju koji konkursi postoje, stipendije, gde mogu da pronađu informacije. Sećam se jednog primera. U srednjoj školi moja drugarica je odlučila da konkuriše za jednu internacionalnu srednju školu u Mariboru. Prikupila je svu dokumentariciju i poslednji dokument je trebalo da potpiše direktor. Onda joj je direktor rekao: Zašto mi nisi rekla da ti želiš da ideš u ovu školu, mi smo dobili ponudu od te škole prošle godine? Ali, ona to nije mogla da zna. Pored toga što je potrebno da postoji volja, potrebno je da postoji umreženost svih aktera. Ako govorimo o manjoj lokalnoj zajednici, ne može škola da ne komunicira sa kancelarijom za mlade, a ona ne može da ne bude povezana sa nekim drugim opštinskim telima”, rekla je Milica u podkastu Ogledalo.

Alternativni izveštaj je pokazao da mladi imaju dosta negativan stav prema političkim partijama. Postoji i određeni broj mladih koji su u političkim partijama, dok, sa druge strane deo mladih smatra da je ulazak u političku partiju motivisan dobijanjem posla.

“To su oni mladi koji smatraju da jedino mogu da dobiju posao ako se učlane u političku partiju i dobiju partijsku knjižicu. Veći je broj mladih koji smatraju da nije vredno da se učlane u partiju i da si time ne bore za neki bolji život i bolje uslove života. Isto tako, oni imaju neke druge prilike. Političke partije nisu jedini način za izražavanje stavova – članstvo u udruženjima mladih za mlade. KOMS jeste udruženje mreža mladih za mlade i jeste način da mladi ljudi učestvuju u političkom životu, da iskazuju svoje stavove”, objasnila je Milica Borjanić.

Broj mladih poslanika i poslanica u Narodnoj Skupštini povećan je u odnosu na prethodne godine. Naša sagovornica kaže da ako oni budu izražavali sistemsku brigu o mladima, to može da napravi promenu i značajnu razliku. U suprotnom, broj ne znači ništa.

“Imaju važan zadatak, jer jako veliki broj mladih ima osećaj da im se niko ne obraća i nemaju poverenja u političare i političarke. Ovaj trenutak kada imamo veći broj mladih u parlamentu, mladih koji su iz različitih delova Srbije, različitog obrazovanja, oni mogu da budu ti koji će se obraćati mladima i u njima mladi mogu videti neke lidere i zapravo ljude kojima će verovati”, kaže Milica Borjanić.

Kako bi se pravila promena u društvu, Milica kaže da prvi korak koji mlada osoba može da uradi jeste da veruje u svoje ideje, okupi svoje istomišljenike i da se aktivira.

“Budite dosadni, pitajte, smarajte, pokucajte na vrata opštine jer imate najveće pravo da tamo uđete i pitate šta god vas interesuje. Nemojte da se stidite i da mislite da vam negde nije mesto. Verujte u svoje ideje i nađite ljude sa kojima možete da sprovedete tu ideju”, poručila je koordinatorka programa KOMS-a.

Svetlana Paramentić (Autonomija, foto: Pixabay)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: SrBska vakcina
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga