Podgorički KAP dobio novog vlasnika – Uniprom

Raniji vlasnik KAP bila je kompanija ruskog oligarha Olega Deripaske CEAC

11. juna 2014

Stečajni upravnik Kombinata aluminijuma Podgorica KAP-a, Veselin Perišić i vlasnik kompanije Uniprom Veselin Pejović potpisali su danas ugovor o kupoprodaji podgoričke fabrik. Ugovorom je predviđeno da kupac kupoprodajnu cijenu od 28 miliona eura izmiri u roku od 30 dana.

Pejović je nakon potpisivanja ugovora saopštio da će KAP sa 300 radnika od ukupno 720 koliko ih sada ima, preuzeti 1. jula.

„Počinjemo sa novim programom za novu perspektivu KAP-a“, naglasio je Pejović.

On je novinarima kazao da će „struju naći“, da neće gasiti Elektrolizu, kao i da još uvije čeka ponudu od Elektroprivrede Crne Gore.

“Kupac ima obavezu da u roku od 30 dana uplati kupoprodajnu cijenu, nakon čega će Uprava za nekretnine prenijeti imovinu KAP-a na Uniprom d.o.o.”, pojasnio je Veselin Perišić.

Uniprom, koji je za kupovinu Kombinata aluminijuma ponudio 28 miliona eura, spreman je da narednih pet godina struju plaća 38 eura po megavat satu.

Prema ranijim pisanjima medija, Italijani nijesu zainteresovani za tu ponudu Uniproma. Oni Unipromu nude cijenu električne energije od 45 eura sa prenosom i to samo do kraja godine, dok su od 1. januara spremni da struju Kombinatu aluminijuma isporučuju po tržišnoj cijeni uz popust od 5,5 odsto.

Iz Uniproma je ranije saopšteno da im takva ponuda ne odgovara, ali da ne odustaju od KAP-a, već da pregovaraju o nabavci struje od drugih snabdjevača.

Osim cijene struje, do sada su ispunjeni svi uslovi Uniproma. Glavni grad je u aprilu zemljište Kombinata proglasio biznis zonom na kojoj se neće plaćati komunalne naknade.

Raniji vlasnik KAP bila je kompanija ruskog oligarha Olega Deripaske CEAC, sa kojom je crnogorska Vlada raskinula ugovor zbog nepoštovanja ugovora i nagomilanog miliononskog duga.

Rusi pak međunarodnoj arbitraži tuže crnogorsku Vladu zbog KAP i traže odštetu između 300 i 600 miliona eura.

(Slobodna Evropa)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga