Podgorica: Usvojena Rezolucija o NATO

Rezolucijom se potvrđuje čvrsto opredeljenje da država postane deo evropske i evroatlantske zajednice

18. juna 2016

Poslanici crnogorskog parlamenta su sa 48 glasova „za“ i 26 protiv, danas usvojili Rezoluciju o podršci integraciji Crne Gore u NATO.

Glasalo je 74 poslanika, uzdržanih nije bilo.

Rezolucijom se potvrđuje čvrsto opredeljenje da država postane deo evropske i evroatlantske zajednice, prenosi RTCG.

Predlog rezolucije, podneli su poslanici Demokratske partije socijalista, Pozitivne Crne Gore, Socijaldemokrata, Liberalne partije i manjinskih stranaka.

Poslanik Luiđ Škrelja iz DPS-a istakao je da je članstvo u NATO garant da je neka zemlja stabilno područje za plasman stranog kapitala.

„Zato svaka zemlja ima pretpostavke za brz ekonomski razvoj. Širenje NATO-a je odgovor zemalja demokratskog svijeta na izazove novog vremena“, rekao je Škrelja u parlamentu.

Poslanica SDP-a Draginja Vuksanović sigurna je da će Crna Gora ući u NATO.

„Crna Gora mora ući u NATO. Verujem da ova rezolucija, koja je jednom bila u parlamentu, možda nije trebalo da se nađe u klupama, osim ako nije trebalo aktivirati nove podele. Verujem da nije intencija ovih podela da se razmišlja da se o ovome odlučuje na referendumu, jer se o ovome neće odlučivati na referendumu“, smatra Vuksanović.

Ona je istakla da su poslanici predstavnici naroda, navodeći da ipak svaki građanin ima pravo da veruje u nešto.

Dodala je da da ne želi da ulazi u nečiji stav ali da onima koji su protiv članstva u NATO želi da kaže da se ulaskom u alijansu stavlja kruna na nezavisnu Crnu Goru.

Miloš Konatar iz Građanskog pokreta URA kazao je da taj savez apsolutno podržava članstvo Crne Gore u NATO, navodeći kako oko toga nema ničeg spornog.

(Slobodna Evropa)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Božanstvo
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga