Podgorica uputila zvaničan protest Hrvatskoj zbog spomenika Barešiću

Spomenik Barešiću otkriven je sinoć i njegovu izgradnju finansirali su porodica i lokalna samouprava

01. avg 2016

Crnogorsko ministarstvo inostranih poslova uputilo je danas protestnu notu ambasadi Hrvatske u Podgorici povodom podizanja spomenika Miru Barešiću, osudjenom za ubistvo jugoslovenskog ambasadora u Švedskoj Vladimira Rolovića, 1971. godine.

„Ministarstvo vanjskih poslova i evropskih integracija očekuje da će se Vlada Republike Hrvatske ograditi od tog necivilizacijskog čina, s obzirom da je Vladimir Rolović bio istaknuti borac protiv fašizma i istaknuti jugoslovenski i crnogorski diplomata“, navodi se u noti ministarstva.

Miro Barešić koji je 1971. godine u Švedskoj osudjen na doživotnu robiju zbog ubistva jugoslovenskog ambasadora u Stokholmu Vladimira Rolovića, dobio je spomenik u rodnom mestu Dragama kod Pakoštana u Hrvatskoj.

Spomenik Barešiću otkriven je sinoć i njegovu izgradnju finansirali su porodica i lokalna samouprava.

Vlada Ulofa Palmea je 10. oktobra 1985. godine „zbog dobrog vladanja“ preinačila doživotni zatvor Barešiću u 18 godina robije.

Posle secesije Hrvatske i raspada Jugoslavije Barešić se iz Južne Amerike, gde je boravio posle izdržavanja kazne u Švedskoj, vratio u Hrvatsku i pristupio Tudjmanovom Zboru narodne garde.

Barešić je poginuo 31. jula 1991. godine kod Benkovca, pod do danas nerazjašnjenim okolnostima.

(Slobodna Evropa)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga