Podgorica: Sukobi policije i pristalica opozicije

Specijalna policija rastjerala je demonstrante, nekoliko ih je privela, uz upotrebu suzavca i šok-bombi

17. okt 2015

Policija je ispred crnogorskog Parlamenta uhapsila više osoba koje su negodovale zbog razbijanja protesta opozicionog Demokratskog Fronta (DF). Uhapšeni su članovi Pokreta Otpor diktatorskom režimu i Pokret za neutralnost.

Pristalice pokreta su nakon kraće šetnje centrom grada blokirale saobraćaj ispred zgrade Parlamenta.

„Građani su se počeli okupljati oko 19 sati, ali su jake policijske snage štitile prilaz Parlamentu. Kako se približavalo 20 sati, kada je zakazana protestna šetnja, tako je rastao broj okupljenih građana koji je bilo i nekoliko stotina“, javlja iz Podgorice novinarka Al Jazeere Milica Marinović.

Specijalna policija rastjerala je demonstrante, a nekoliko privela. Poslanici i nekoliko stotina pristalica opozicionog DF-a nakon toga okupili su se ispred Parlamenta i pokušali održati protestnu šetnju do zgrade Ministarstva unutrašnjih poslova.

Tokom šetnje došlo je do sukoba sa policijom, koja je upotrijebila suzavac kako bi rastjerala okupljene.

„Letjelo kamenje, slomljena su stakla na izlozima, policija je bacala i šok bombe. Riječ je o dosta jakim snagama koje su uspjele uspjeli satjerati demonstrante u sami centar grada, daleko od institucija“, dodaje Marinović.

Uklanjanje bine i šatora

Crnogorska policija rano u subotu ujutro je uklonila binu i šatore sa bulevara Svetog Petra Cetinjskog ispred zgrade crnogorskog Parlamenta u Podgorici i prekinula proteste Demokratskog fronta, prenosi agencija Srna i dodaje kako su u centru glavnog grada jake policijske snage.

Uprava policije Crne Gore saopćila je danas kako je prilikom asistencije Komunalnoj policiji u provođenju rješenja o uklanjanju nelegalno postavljenih privremenih objekata i nezakonito blokiranog saobraćaja od strane Demokratskog fronta (DF), povrijeđeno šest policijskih službenika, a 11 lica privedeno je u Centar bezbjednosti Podgorica, navodi agencija Anadolija.

Jutros oko 5 sati, pripadnici policije su uklonili binu i šatore DF-a koji su 20 dana bili postavljeni na bulevaru Sv. Petra Cetinjskog.

„Službenici Uprave policije MUP-a jutros su, postupajući po zahtjevu za pružanje asistencije koji je Komunalna policija glavnog grada blagovremeno podnijela Centru bezbjednosti Podgorica, pružili asistenciju ovoj službi u sprovođenju rješenja o uklanjanju nelegalno postavljenih privremenih objekata i nezakonito blokiranog saobraćaja. Prilikom pružanja asistencije šest policijskih službenika je povrijeđeno“, saopćeno je iz Uprave policije.

Kako je navedeno u saopćenju, pošto je Komunalna policija Podgorice prethodno pokušala ukloniti binu, šatore i ostali mobilijar sa Bulevara, u čemu je bila spriječena od strane organizatora i učesnika javnog okupljanja, Uprava policije je, pošto su se stekli zakonski uslovi, imala zakonsku obavezu da postupi po pisanom zahtjevu ove službe.

„Shodno planu za pružanje asistencije Komunalnoj policiji, jutros u 6 časova napravljena je policijska blokada u dijelu Bulevara Svetog Petra Cetinjskog, kako bi ovlašćeni službenici uprave glavnog grada mogli da uklone nelegalno postavljene privremene objekte i obezbijede puštanje saobraćaja u tom dijelu Bulevara. Rukovodilac policijskog obezbjeđenja javnog okupljanja je na jasan način, putem megafona, prvo upozorio prisutne građane, a potom ih i pozvao da se sklone sa mjesta pružanja asistencije Komunalnoj policiji u uklanjanju mobilijara sa mjesta održavanja ovog skupa, ali su se oni oglušili o više izdatih upozorenja i poziva“, navode iz crnogorske policije.

Fizička snaga i sprej

Tokom jutrošnje akcije, uhapšeno je 11 lica, među kojima i dva poslanika DF-a.

„S obzirom da su se rukovodilac javnog okupljanja i učesnici ovog skupa oglušili o upozorenja, pozive i naređenja, da su osim pasivnog, određena lica pružala i aktivni otpor, te da je došlo do probijanja policijskih kordona vozilom kao i napada na policijske službenike, privedeno je 11 lica. Privedeni su poslanik Slaven Radunović, poslanik Vladislav Bojović, odbornik u Glavnom gradu Nikola Bajčetić, odbornik u Opštini Golubovci Dragutin Klikovac, Dražen Živković, Gojko Raičević, Filip Radunović, Dušan Knežević, Vladimir Eraković, Drago Goranović i Veselin Savić“, saopćeno je iz Uprave policije.

Prilikom privođenja ovih lica, kako su saopštili iz policije, policijski službenici su, radi savlađivanja aktivnog otpora i napada, budući da su se za to stekli zakonski uslovi, upotrijebili sredstva prinude – fizičku snagu i sprej.

Bulevar Sv. Petra Cetinjskog ponovo je otvoren za saobraćaj jutros poslije 10 sati.

Članovi i simpatizeri opozicionog DF-a protestirali su ispred zgrade crnogorskog Parlamenta od 27. septembra, zahtijevajući formiranje prelazne vlade, koja će organizirati fer i demokratske izbore.

(Al Jazeera)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Državne jasle
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga