Podgorica: Parada uspješno održana, protivnici se sukobili s policijom

Organizatori su najavili sljedeću Paradu ponosa za jun 2014. godine

21. okt 2013

Parada ponosa u Podgorici uspješno je održana uz jako policijsko obzbjeđenje i organizatori su ocijenili da je taj događaj veliki uspjeh Crne Gore, uprkos sukobima njenih protivnika sa policijom u drugim dijelovima grada.

U sukobima je povrijeđeno 13 policajaca i nekoliko demonstranata. Kako saznaje RSE iz Kliničkog centra, jedan policajac je teže, a 12 lakše povređeno. Svi su posle pregleda pušteni kućama.

Protivnici parade na zgradu dnevnika Vijesti su bacali kamenice i razbili nekoliko prozora te oštetili nekoliko automobila i izloga prodavnica.

Policija je uspjela da savlada huligane, privedeno je 60 izgrednika, 39 punoljetnih i 21 maloljetnih.

Organizatori su najavili sljedeću Paradu ponosa za jun 2014. godine.

„U Crnoj Gori LGBT osobe od danas nisu nevidljive i nastaviće da se bore dok ne osvoje potpuno slobodu koju zaslužuju kao i svi drugi, rekao je predsjednik Upravnog odbora Kvir Montenegra“, kazao je predsjednik Upravnog odbora Queera Danijel Kalezić.
Izvršni direktor LGBT Foruma Progres Stevan Milivojević je rekao da je Crna Gora nakon Budve skupom u Podgorici dokazala da za LGBT zajednicu ima mjesta u Crnoj Gori, a da je vlast podrškom koju su im da li u organizaciji Montenegro Prajda u Podgorici, pokazala suštinsku a ne deklarativnu podršku u borbi za njihova prava.

Tokom šetnje u gradu se čulo više detonacija, a oko 2.000 policajaca obezbjeđivalo je učesnike.

Slogan Parade je bio „Crna Gora Ponosno“, a brkovi logo manifestacije. Na početku šetnje policija je bacila suzavac na grupu protivnika njebog održavanja.

Nakon toga povorka je prošla pored zgrade Parlamenta prema staroj zgradi vlade Crne Gore, nakon čega se vratila pred Parlament gdje su održani govori.

Oko stotinu učesnika nosilo je transparente, LGBT zastave i zviždalo u zviždaljke.

U povorci su bili ministar za ljudska i manjinska prava Suad Numanović, savjetnik premijera Jovan Kojičić, šef delegacije Evropske unije u Crnoj Gori Mitja Drobnič i ambasador Kraljevine Holandije u Crnoj Gori.

„Budite sigurni da Crna Gora neće dozvoliti da se ni jedan građanin Crne Gore osjeti manje vrijednim ili nezaštićenim“, kazao je ministar Numanović.

Sa aktivistima iz Crne Gore i regije šetali su i pomoćnica ministra za ljudska prava Blanka Radošević Marović, direktor Crnogorskog narodnog pozorišta Janko Ljumović, direktor Vijesti Željko Ivanović, novinari Balša Brković, Petar Komnenić, Milka Tadić Mijović, te predstavnici nevladinog sektora Milica Kovačević i Ljiljana Raičević.

Paradi su prisustvovali Snežana Burzan iz Socijaldemokratske partije, Tanja Pavićević iz Ministarstva pravde i izvršna direktorka Centra za građansko obrazovanje Daliborka Uljarević, kao i predsjednik Liberalne partije Andrija Popović.
Reakcije na Paradu: Čestitke učesnicima i vlastima

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država čestitala je uspješan Prajd u Podgorici njenim učesnicima i pohvalila Vladinu podršku paradi, i prije i tokom njenog održavanja, kao i posebno djelovanje policije koja je demonstrirala profesionalizam i hrabrost da zaštiti učesnike parade.

Iz Ambasade SAD osudili su nasilno ponašanje onih koji su pokušali da spriječe održavanje parade.

“Niko nikada ne treba da bude izložen nasilju zbog svoje seksualne orijentacije i polnog identiteta. Sloboda govora, sloboda mirnog okupljanja i udruživanja vrijednosti su koje čine srž ljudskih prava. Ta prava su zajednička svima po osnovu pripadnosti ljudskom rodu i nijesu rezervisana isključivo ni za jednu grupu u društvu”, piše u saopštenju ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Podgorici.

Daliborka Uljarević iz Centra za građansko obrazovanje kaže da je država položila ispit i potvrdila suštinsku spremnost da zaštiti pripadnika LGBT zajednice.

“Država je pokazala snagu da zaštiti i obezbijedi pravo jednoj grupi ljudi na slobodno okupljanje i izražavanje svog mišljenja. Sada je na tužilaštvu da procesuira huligane koji su danas napravili nered u drugim dijelovima grada. Mislim da nama u Crnoj Gori slijedi jedan naporan rad na promjeni svijesti građana i građanki i njihovog većinski negativnog odnosa prema LGBT zajednici. Mislim da bi i veće prisustvo visokih državnih zvaničnika ovom skupu mnogo više doprinnjelo nego neke druge radnje koje su oni proveli da Parad bude održana.”

Profesorica Božena Jelušić, koja je učestvovala na prajdu u Budvi, kaže da je sretna što je država u Podgorici uspjela i pokazala da može da zaštiti pravo manjine, u ovom slučaju pravo LGBT populacije da slobodno prošeta. Ipak, ne može a da ne primijeti kako ta odlučnost izostaje na mnogim drugim poljima.

“Kada bi se ovakva snaga države demonstrirala po pitanju odgovornosti, odgovornosti u pitanju zaštite životne sredine, odgovornosti za zagađenje, za nečinjenje u raznim oblastima gdje je trebalo činiti i zaštićivati. Mi bi smo bili država koja bi procvjetala. Dakle, za mene je ovo jedan lijep događaj u smislu da je država riješena da učini punopravnim građanskim članom Crne Gore i LGBT zajednicu, ali za mene je to i tužan događaj što isti takav stepen odgovornosti i snagu države ne demonstriraju na onom drugome od čega zavisi život i svakodnevica svih građana”, kazala je Božena Jelušić.

(Slobodna Evropa)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Druga runda
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga