Pod istragom policajaci koji su tukli Roma

Iz Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine su poručili da taj slučaj treba rešiti na najbolji mogući način - da se romska zajednica na oseti ugroženom ili izazvanom.

27. jun 2011

Snimak policijskog maltretiranja Roma, koji se ovih dana pojavio na „Jutjubu“, zabeležio je događaj u vršačkoj policijskoj stanici 2007. godine, koji je već bio predmet interne istrage, ali će, kako je izjavio ministar policije Ivica Dačić, policija obaviti reviziju ovog slučaja.

Dačić je rekao da se slučaj dogodio pre njegovog dolaska na funkciju ministra, te da će protiv aktera, posle revizije postupka, biti preduzete disciplinske mere.
Akteri događaja su policajci Aleksandar Adamov i Bojan Biserčić, a pretučeni mladić se zove Danijel Stojanović. Stojanović je od ranije poznat policiji zbog sitnih i teških krađa.

Policija je, dodao je Dačić, za taj događaj saznala oktobra 2008. godine i odmah je obavila istražni postupak, a izveštaj je dostavljen nadležnom tužilaštvu. U MUP-u navode da su svi akteri događaja u istražnom postupku negirali da je bilo bilo kakvog fizičkog maltretiranja, pa i sam Stojanović, koji je tada izjavio da je policija prema njemu postupala korektno.

 

Tukli ga dva sata bez prestanka
Pretučeni Danijel kaže: Tukli su me golog dva sata bez prestanka, rukama, nogama, drvenom motkom. Oca su tukli u drugoj sobi. U prostoriji je bilo nekoliko policajaca i jedan od njih je snimao. Molio sam da prestanu, plakao sam, psovali su mi majku cigansku – priča za Blic Danijel Stojković.
On kaže da su ih potom policajci pustili, ali da su im zapretili da nikada više ne dođu u Vršac, gde su na pijaci prodavali robu. Danijel kaže i da ih policija nije pustila da odu do bolnice, već da su ih kolima pratili sve do izlaska iz grada. Mladić koji je u to vreme imao 17 godina kaže da posledice torture oseća i danas.
– Bio sam krvav, nisu birali gde će me udarati. Tukli su me po glavi, bubrezima, leđima… Kada sam ih pitao zašto to rade, rekli su da će prestati kad vratim pare koje sam ukrao – kaže on.

Danijelov otac Gani Stojković (45) za to vreme se nalazio u susednoj prostoriji i slušao zapomaganje sina. Kada je krenuo ka prostoriji u kojoj je bio Danijel, policajac ga je udario prvo u stomak, pa u glavu. – Udario me je šipkom. Na trenutak sam izgubio svest, a kada sam došao sebi, Danijel je i dalje plakao, a ja nisam imao snage da mu pomognem. Bilo je užasno.
Otac i sin su priznali da su godinu dana posle događaja dali izjavu policiji u kojoj su negirali da se bilo šta dogodilo.

– Sve smo to rekli zbog straha i dan-danas se plašimo i samo želimo da nas ostave na miru – kažu Stojkovići.

 

Na snazi poternica protiv Stojkovića
Kako nezvanično saznaje Blic, protiv Danijela Stojkovića je na snazi poternica zbog drugih krivičnih dela, što znači da će ga policija ponovo uhapsiti ako ga nađe.
Nevladine organizacije ocenile su da snimak na kome se vidi kako policijac maltertira uhapšenog Roma, može da izazove osećaj nesigurnosti kod te populacije.

Iz Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine su poručili da taj slučaj treba rešiti na najbolji mogući način – da se romska zajednica na oseti ugroženom ili izazvanom.
Mediji su inače sporni snimak dobili od redakcije srpskog intrnet portala iz Kanade „vaseljenska.com“, a video je na internet postavio Nikola Jović iz Niša, koji je juče na svom Fejsbuk profilu potvrdio da ga je policija ispitivala u vezi s celoim slučajem, kao i da mu je oduzet kompjuter.

(Blic)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Razbibriga
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga