Počinju Dani Sarajeva

Festival je podsećanje na početak opsade Sarajeva i reakciju na ćutanje zvaničnog Beograda o događajima u glavnom gradu Bosne i Hercegovine

22. maja 2012

Manifestacija Dani Sarajeva u Beogradu počinje večeras u 21 sat otvaranjem izložbe arhitekte Nedžada Mulaomerovića „Sarajevska Vijećnica, još jednom“, na Kalemegdanskom platou.

Na izložbi će biti predstavljene autentične fotografije izgradnje i razaranja Vijećnice, kao i istorijskih događaja koji se odnose na to zdanje, nacrti izvornog projekta s kraja 19. veka i projekta obnove.

Festival „Dani Sarajeva“ biće organizovan u Beogradu šesti put, od 22. do 26. maja, a publici će biti predstavljena sarajevska kulturna scena, kao i rezultati saradnje umetnika iz Bosne i Hercegovine, Srbije i regiona.

Prihod od prodatih karata namenjen je obnovi Vijećnice, zgrade koja je postala simbol uništavanja kulturnog nasleđa, nakon što je granatirana i spaljena tokom opsade Sarajeva.

Na programu festivala je izložba radova umetnice Šejle Kamerić „1.395 dana bez crvene“, koju organizuje beogradski Muzej savremene umetnosti u Legatu Milice Zorić i Rodoljuba Čolakovića od 25. maja.

Naziv izložbe i istoimenog filma koji će biti prikazan u Domu omladine 23. maja, odnose se na život stanovnika Sarajeva tokom opsade, kada im je savetovano da zbog opasnosti od snajperista ne nose odeću upadljivih boja.

Kao deo festivalskog programa u Bitef teatru, Centru za kulturnu dekontaminaciju, Ateljeu 212 i u Jugoslovenskom dramskom pozorištu biće izvedene predstave „1984“, „Hipermnezija“, „Sumnja“, „99% (Strah i bijeda Trećeg rajha)“ i „Šta smo to učinili“.

Premijerno u Beogradu, na festivalu će 26. maja nastupiti Sevdah Takht, novi bend Damira Imamovića, zagrebačkog perkusioniste Nenada Kovačića i jednog od najinteresantnijih mladih basista na beogradskoj sceni Ivana Mihajlovića.

Kako su organizatori najavili, tokom festivala biće organizovane i različite panel diskusije i debate.

Festival „Dani Sarajeva“ od 2007. svake godine u maju u Beogradu organizuje Inicijativa mladih za ljudska prava, kao podsećanje na početak opsade Sarajeva i reakciju na ćutanje zvaničnog Beograda o događajima u glavnom gradu BiH.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Mali šef
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga