Počinje suđenje Amfilohiju

Mitropolit je i premijera Igora Lukšića upozorio da: "...ukoliko dođe do rušenja crkve to može izazvati rušenje neke od džamija, da ne kažem krvoproliće na verskoj osnovi".

09. jun 2011

U Podgorici danas počinje suđenje mitropolitu crnogorsko primorskom Amfilohiju zbog vređanja nacionalnih osećanja građana i reči mržnje. Mitropolit je ranije saopštio da se neće pojaviti na današnjem ročištu jer, kako kaže, nije dobio poziv iz suda.

Prema oceni tužilaštva, mitropolit je prekršio je član 17, stav jedan, Zakona o javnom redu i miru, kojim je propisano da će se kazniti onaj ko na javnom mestu govorom povredi rasna, nacionalna ili verska osećanja građana.

Viša tužiteljka u Podgorici Vesna Jovićević je najavila da će Tužilaštvo s pažnjom pratiti prekršajni postupak protiv AMfilohija, jer prekršajna odgovornost ne isključuje krivičnu, prenela je TV Crna Gora.

Podsetimo, mitropolit Amfilohije je prvo na Badnje veče, 6. januara u Baru prokleo sve koji hoće da sruše limeni objekat na Rumiji. Zatim je u Podgorici, na loženju badnjaka ispred Hrama Hristovog vaskrsenja, istog dana, rekao: „Samo pasja i lažna vera može reći da treba rušiti crkvu na Rumiji. Šta je drugo nego pasja i nikakva vera kada se iz usta nekoga, ko kaže da je hrišćanin i pritom mitropolit, čuje da treba srušiti crkvu Svete Trojice na Rumiji. Samo pasja i lažna vera može tako govoriti pored ćivota Svetog Petra Cetinjskog.“

Povodom podsticanja na rušenje crkve od strane lidera Demokratskog saveza Albanaca u Crnoj Gori Mehmeta Bardhija, Amfilohije je rekao: „Nije dobar znak i moram da pomenem po imenu da gospodin Bardhi, koji je musliman, neprestano podstiče bezumne ljude da urade isto ono što su uradili Turci osvajači kada su osvojili Bar i kada su srušili časni krst na Rumiji“.

Mitropolit je i premijera Igora Lukšića upozorio da: „…ukoliko dođe do rušenja crkve to može izazvati rušenje neke od džamija, da ne kažem krvoproliće na verskoj osnovi“. Ovo upozorenje Tužilaštvo je ocenilo kao poziv na verski sukob, navodi „Pobjeda“.

(agencije)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Udružena mladost
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga