Počinje Sterijino pozorje

Devet predstava iz takmičarske selekcije na jubilarnom 60. Sterijinom pozorju

25. maja 2015

Besedom dramskog umetnika Predraga Ejdusa, sutra 26. maja u Srpskom narodnom pozorištu (SNP) u Novom Sadu biće otvoreno jubilarno 60. Sterijino pozorje.

Sterijino pozorje će trajati od 26. maja do 3. juna, a u glavnoj takmičarskoj slelekciji Nacionalne drame i pozorišta takmičiće se devet predstava.

U takmičarskoj selekciji Nacionalne drame i pozorišta su “Providenca” u režiji Egona Savina, „Zmajeubice“ u režiji Ive Milošević, „Život stoji, život ide dalje“ u režiji Jelene Bogavac, „Doktor Nušić“ u režiji Kokana Mladenovića, kao i „Mister Dolar” u režiji Snežane Trišić.

Takmiče se i “Urnebesna tragedija” u režiji Veljka Mićunovića, „Kazimir i Karolina“ Snežane Trišić, „Ibzenov Neprijatelj naroda kao Brehtov poučni komad“ režisera Zlatka Pakovića i „Dok nas smrt ne rastavi“ u režiji Mikija Manojlovića.

Novina na ovogodišnjem Pozorju biće dodatna selekcija pod nazivom “Kako nas drugi vide” u kojoj će biti prikazane predstave koje su po tekstovima naših pisaca rađene na drugim jezicima, a u ovoj selekciji će biti prikazana predstava “Balkanski špijun” u izvedbi tetra “A La Place” iz Tokija, kao i “Prst obarač metak pištolj” teatra “Stan’s Cafe” iz Birmingema.

Na programu festivala biće i međunarodna selekcija „Krugovi“, koja nije takmičarskog karaktera, a publici će se predstaviti pozorišta iz Slovenije i Hrvatske.

Posebni gosti festivala biće Narodno pozorište iz Prištine, odeljenje Srpska drama sa sedištem u Gračanici, sa predstavom “Hotel Kosovo”, koju je režirao Nenad Todorović.

Najboljima će biti dodeljene redovne i specijalne nagrade Sterijinog pozorja, a u njihovu čast, na samom kraju festivala, biće odigrana predstava “Violinista na krovu” Novosadskog pozorišta (Ujvideki Szinhaz), koja je rađena u koprodukciji sa SNP.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Druga runda
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga