Počinje Sinema siti u gradu bez bioskopa

U nedostatku pravog bioskopa u Novom Sadu, programi će se održavati u Srpskom narodnom pozorištu, Pozorištu mladih, Muzeju savremene umetnosti Vojvodine, kao i na otvorenom - u Katoličkoj porti i u Dunavskom parku

05. juna 2010

Treći po redu internacionalni festival filma i novih medija Sinema siti (Cinema City) večeras će u Novom Sadu otvoriti holivudska glumica Džulijet Luis.

Luisova će potom sa svojim novim bendom „Nju romantiks“ (New Romantics) nastupiti i u okviru muzičkog otvaranja festivala na Petrovaradinskoj tvrđavi.

Filmski program festivala sastoji se od 14 selekcija sa više od 120 filmova i više od 30 premijera i trajaće do 12. juna.

Na festivalu će prvi put u Srbiji biti prikazan film „Na putu“ bosanskohercegovačke rediteljke Jasmile Žbanić.

Premijerno će biti prikazan igrani film Janka Baljka „Plavi voz“, čija je radnja smeštena u vreme smrti predsednika Jugoslavije Josipa Broza Tita, kao i film „Žena sa slomljenim nosem“ Srđana Koljevića.

Na festivalu će biti prikazan i horor-triler „Srpski film“ Srđana Spasojevića.

Premijerno će biti prikazan i omnibus „Neke druge priče“, koji se sastoji od pet priča mladih rediteljki iz zemalja bivše Jugoslavije.

U nedostatku pravog bioskopa u Novom Sadu, programi će se održavati u Srpskom narodnom pozorištu, Pozorištu mladih, Muzeju savremene umetnosti Vojvodine, kao i na otvorenom – u Katoličkoj porti i u Dunavskom parku.

Okosnicu programa čine tri takmičarske selekcije festivala, a kroz tematske revijalne programe publici će biti predstavljena aktuelna svetska filmska ostvarenja, ali i veliki autori i značajna dela filmske umetnosti.

Takmičarska selekcija festivala je „Nacionalna klasa“, koja predstavlja najbolja domaća filmska ostvarenja i premijere domaćih filmova.

Druga takmičarska selekcija, „Egzit point“ (Exit) donosi aktuelna, hrabra i drugačija filmska ostvarenja svetske kinematografije i predstavlja laureate najznačajnijih svetskih festivala kao što su Kan, Berlin, Tribeka, Sandens.

Treća takmičarska selekcija nosi naziv „Ap to ten tauzend baks“ (Up to 10.000 bucks) i predstavlja filmove snimljene sa budžetom do 10.000 dolara i nove mlade autore iz celog sveta.

Nagrade festivala Sinema siti dodeljuje međunarodni petočlani žiri, a pored statue Ibis, dodeljuju se i novčane nagrade.

Selekcije revijalnog programa su Plenet rok (Planet Rock), u kojem će publika moći da pogleda najbolje muzičke filmove, zatim Animatriks (Animatrix) o animiranim ostvarenjima poput strip junaka Korta Maltezea, dok se filmovi za decu mogu pogledati u okviru programa Kul kidz (The Cool Kids).

Najbolji filmovi iz regiona svrstani su u Balkan boks (Box), angažovani dokumentarni film je u programu Demokrasi: eksport/import (Democracy: Export/Import), a selekcija kratkih filmova je smeštena u Sinema siti šorts (Cinema City Shorts).

U selekciji „Počast: Novi hrvatski film“ publika će imati prilike da vidi sedam novih ostvarenja koja dolaze iz Hrvatske.

Ovogodišnja selekcija „Omaž domaćem autoru“ posvećena je slikaru i filmskom autoru Miodragu Mići Popoviću.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga