Počinje predfestivalski program Filmskog festivala Palić

Ove godine u Takmičarskom programu biće prikazano 13 filmova, a u predfestivalskom programu ukupno 12 filmskih klasika

07. jul 2014

Predfestivalski program 21. Festivala evropskog filma na Paliću počeće sutra uveče projekcijom filma „Velika iluzija“ Žana Renoara, u okviru selekcije „Veliki rat na filmu“, saopštili su danas organizatori festivala.

Tri dana kasnije, 11. jula, filmom „400 udaraca“ Fransoa Trifoa počeće i program „Klasici na trgu“.

Program „Klasici na trgu“ biće održan na glavnom trgu u Subotici, kao opomena zbog činjenice da je zgrada Narodnog pozorišta u tom gradu i dalje razrušena i da radovi na njenoj obnovi ne napreduju.

„Trgu slobode u Subotici razrušeni su srce i njegov hram kulture“, navodi se u saopštenju za javnost.

U okviru programa „Klasici na trgu“ biće prikazano šest antologijskih filmskih ostvarenja, u vrhunskom kvalitetu slike i zvuka. Reč je o filmovima koji su restaurisani i pretvoreni u digitalni format, kako bi ponovo zasjali u izvornom svetlu. Pored „400 udaraca“ Fransoa Trifoa, biće prikazani „Džeparoš“ Roberta Bresona, „Bele rade“ Vere Hitilove, „Mimi metalac“ Line Vertmiler, „Boemski život“ Akija Kaurismakija, kao i „Ogledalo“ Andreja Tarkovskog.

U okviru programa „Veliki rat na filmu“ biće prikazano takođe šest filmova, a pored Renoarove „Velike iluzije“, biće prikazani i „Život i smrt pukovnika Blimpa“ Majkla Pauela i Emerika Presburgera, Kjubrikove „Staze slave“, „Veliki rat“ Marija Monicelija, „Lorens od Arabije“ Dejvida Lina i „Bela traka“ Majkla Hanekea.

Festival evropskog filma Palić održaće se od 19. do 25. jula u Subotici i pokraj jezera Palić.

Ove godine u Takmičarskom programu biće prikazano 13 filmova, a program će otvoriti „Beli Bog“ Kornela Mundrucoa, a zatvoriće ga ovogodišnji dobitnik Zlatne palme u Kanu „Zimski san“ Nuri Bilge Čejlena. Prvi domaći film u takmičarskom programu je „Čudna šuma“ Sabolča Tolnaija, a drugi je „Varvari“ Ivana Ikića, koji će na Paliću biti premijerno prikazan.

Festivalski program ove godine činiće selekcije Takmičarski program, Paralele i sudari, Novi gruzijski film, Mladi duh Evrope, Omaž program za dobitnike nagrade Aleksandar Lifka, Omaž program posvećen dobitniku nagrade Underground Spirit, Novi mađarski film, Eko dokumentarci, Klasici na trgu, Veliki rat na filmu.

Pored filmskog programa na ovogodišnjem FEF Palić biće priređena i izložba „Srbija i Srbi na filmu u Prvom svetskom ratu“, izložba i panel diskusija „Monumenti i promenljivo lice sećanja“ i naučni skup „Ekološke i zdravstvene posledice NATO bombardovanja“.

Kompletan program 21. FEF Palić, kao i sve ostale informacije o Festivalu mogu se pronaći na zvaničnoj internetskoj prezentaciji, na adresi www.palicfilmfestival.com

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Podešavanje
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga