- Autonomija - https://www.autonomija.info -

Počinje jubilarni 25. Festival evropskog filma Palić

Jubilarni 25. Festival evropskog filma Palić danas će svečano otvoriti reditelj Dušan Kovačevi, i tako i formalno preuzeti dužnost predsednika Saveta festivala od glumice Mire Banjac.

Publika će na otvaranju imati prilike da pogleda italijanski film „Srećan kao Lazaro“ Alis Ročvočer koji je osvojio nagradu za najbolji scenario ove godine u Kanu i višenagrađeni nemački film „Styx“ reditelja Volfganga Fišera koji je i gost festivala.

Tokom ceremonije svečanog otvaranja, koja će početi u 21 čas, biće predstavljen internacionalni žiri koji će činiti mađarska rediteljka Ildiko Enjedi, francuski glumac Ibrahim Koma, litvanska producentkinja Ieva Norviliene, holandski reditelj Marinus Grothof i srpska glumica Nataša Ninković.

Žiri će u okviru glavnog takmičarskog programa dodeliti nagrade „Zlatni toranj“ za najbolji film i „Palićki toranj“ za najbolju režiju, za koje se nadmeće 14 filmova.

Na otvaraćnju će biti predstavljen predstavljen FEDEORA žiri u sastavu Kjara Spanjoli Gabardi (Italija), dr Maja Bogojević (Crna Gora) i Pavlina Jeleva (Bugarska), koji će dodeliti nagrade za selekciju „Paralele i sudari“, kao i Međunarodni žiri kritike (FIPRESCI) čiji su članovi: Nina Sputnitsakaja (Rusija), Masimo Leki (Italija) i Tonči Valentić (Hrvatska).

Na festivalu koji će trajati do 20. jula, na Paliću i u Subotici biće prikazano stotinak relevantnih evropskih naslova raspoređenih u 12 programskih celina.

Glumicima Radetu Šerbedžiji i Brajanu Koksu dodeliće se nagrada „Aleksandar Lifka“ za izuzetan doprinos evropskom filmu, a nagrada „Underground Spirit“ otići će u ruke rediteljskom dvojcu Tica Kovi i Rajnar Frimel za izuzetan rad na polju nezavisnog filma.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!