Počinje Exit!

Duran Duran, Toy Dolls, Gossip

10. jula 2012

Na 13. Egzit (Exit) festivalu, koji počinje u četvrtak, 12. jula na Petrovaradinskoj tvrđavi u Novom Sadu, nastupiće više od 400 izvođača na oko 20 bina, a prve zvezde na najvećoj od njih biće britanski sastav Djuran Djuran (Duran Duran).

Među zvezdama koje će tokom četiri dana nastupati na Mejn stejdžu (Main Stage) su i soul diva Erika Badu (Erykah), rok atrakcija Volfmader (Wolfmother) iz Australije, a američki bend Gans end rouzis (Guns’n’Roses) pred publiku će izaći poslednjeg dana festivala.

Posetioci će na glavnoj festivalskoj bini moći da čuju i pevačicu Bet Dito (Beth Ditto) sa svojim bendom Gosip (Gossip), kao i Britance Nju order (New) Skindred i Plen bi (Plan B).

Jedna od najpopularnijih bina ove godine biće i Fjužn stejdž (Fusion Satge) na kojoj su nastupe potvrdili Toj dols (The Toy Dolls), Litl dregon (Little Dragon), britanski sastav Sitizens (Citizens!) i etno senzacija Buraka som sistema.

Fjužn bina rezervisana je i za neke od najpopularnijih bendova iz Srbije i regiona među kojima su Blok aut (BlockOut), Goblini, Obojeni program i Ajzbrn (Eyesburn), ali i Dječaci iz Splita i Lolobriđida (Lollobrigida) iz Zagreba.

Ljubitelji elektronske muzike će na Dens areni (Dance) imati priliku da slušaju di-džejeve kao što su Aviči (Avicii), Feliks da hausket (Felix Da Housecat), Luciano, Riči Hovtin (Richie Hawtin), Mis Kiten (Miss Kittin) i Loren Garnije (Laurent Garnier).

Dens arena, koju zbog popularnosti posetioci zovu „festival u festivalu“, ugostiće i domaće di-džejeve, a trojac u kome nastupaju Marko Nastić, Dejan Milićević i Marko Milosavljević tradicionalno će zatvoriti nastupe poslednjeg jutra festivala.

Osim muzike organizatori su najavili i prateće programe kao što su Sajlent (Silent) disko, sajla za spuštanje, tri-de (3D) projekcije, tematske žurke, performansi, besplatne masaže i frizerski salon.

Prvi put na festivalu biće postavljena i bina pod nazivom Pip šou stejdž (Peep Show), namenjena za publiku iznad 18 godina, na kojem će di-džejeve pratiti plesačice i projekcije umetničkih erotskih filmova.

I ove godine na festivalu će za kupovinu osveženja i pića u upotrebi biti prepoznatljiva Egzit valuta – „token“.

Na šalterima za prodaju tokena, kao i u sektorima marketinga, protokola, programskoj produkciji, u Egzitovom kampu i drugim segmentima festivala, ove godine radiće 1.600 volontera iz celog sveta.

Festivalski kamp „Egzit vilidž“ (Village), koji je za posetioce otvoren 9. jula, postavljen je na jednom delu novosadskog kupališta Štrand, a očekuje se da će u njemu boraviti više od 4.000 ljudi.

Tokom festivala Gradsko saobraćajno preduzeće Novi Sad uvešće vanredne linije sa autobuske i železničke stanice, kao i od kampa do ulaza na festival. Ulaznice za sva četiri dana Egzita od danas se mogu nabaviti samo po punoj ceni od 10.990 dinara.

Dnevne ulaznice dostupne su po cenama od 3.290 i 3.490 dinara. Na dan početka festivala dnevne ulaznice će poskupeti i moći će da se kupe isključivo na ulazima.

Egzit će trajati do 15. jula.

Prateći programi

Na Exit festivalu tokom četiri dana predstaviće se projekat “Multikulturalizam u muzici”, pilot-projekat koji se realizuje u regionu jugoistočne Evrope. Projekat ima za cilj da pokrene širom Evrope saradnju po pitanju multikulturalizma u muzici. U okviru ovog projekta, na Exit festivalu predstaviće se sastavi Buraka Som Sistema i Seun Kuti & Egypt 80 na Fusion bini, dok će se ceo program Reggae stejdža odigrati pod pokroviteljstvom ovog programa.

Program CEETEP (Central and Eastern European Talent Exchange Program – Centralni i istočnoevropski program za razmenu talenata) kreiran je prošle godine na inicijativu festivala Eurosonic Noorderslag, uz koorganizatore Sziget i Exit Festival, s ciljem da razvije program za cirkulaciju CEE izvođača i programa iz Centralne i Istočne Evrope.

Na ovogodišnjem EXIT-u, 13. i 14. jula biće održan prvi sastanak menadžera i predstavnika  centralno i istočnoevropskih izvođača, na kojem će se raspravljati o prošlosti, sadašnjosti i budućnosti muzičke industrije u regionu.

Kao i svake godine, i na Exitu 2012 Agora stejdž će biti posvećen svima onima koji teže da ovaj svet učine boljim mestom za život. Svakodnevni program koji počinje u 20h predstaviće neke od najrelevantnijih tema koje mogu da snađu modernog čoveka u Srbiji 2012. godine. U četvrtak će se na Agori predstaviti Bukvar slobodnog interneta, glavna tema petka veče na Agori biće “Od Arapskog proleća do Occupy Wall Street: Nova levica i borba za budućnost demokratije”. Subota uveče rezervisana je za “Peščanik”, a poslednji dan festivala u 20h održaće se tribina “Prajd i prijatelji“.

(Beta/Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga