Počinje 6. Cinema City

Međunarodni filmski festival Cinema City u Novom Sadu predstavlja od 26. avgusta do 1. septembra više od 130 filmova, a kao novitet, prvi put u Srbiji, nudi i 3D bioskop na otvorenom

26. avg 2013

Međunarodni filmski festival Cinema City u Novom Sadu predstavlja od 26. avgusta do 1. septembra više od 130 filmova, a kao novitet, prvi put u Srbiji, nudi i 3D bioskop na otvorenom.

Za otvaranje šestog festivala Cinema City odabran je mađarski film “Finalna verzija: Dame i gospodo” Đerđa Palfija, prikazan u Kanu, koji se sastoji od kadrova iz 450 svetskih filmskih klasika, a predstavlja svojevrsnu kritiku mađarskih vlasti zbog odsustva finansijske i svake druge podrške umetničkim i filmskim stvaraocima.

Na ceremoniji u Areni Cineplex biće dodeljene nagrade “Ibis” za doprinos svetskoj kinematografiji srpskom reditelju Želimiru Žilniku i izraelskom Eranu Riklisu, kojima su priređene i retrospektive.

Program šestog festivala Cinema City podeljen je na 11 selekcija, koje će prikazati na deset lokacija, među kojima su, uz bioskope na otvorenom, i Arena Cineplex, Muzej savremene umetnosti Vojvodine, Muzej Vojvodine, Galerija Matice srpske i Akademija umetnosti Novi Sad.

Domaći takmičarski program, Nacionalna klasa, nudi 13 filmova, a tročlani žiri, sastavljen od međunarodnih filmskih stručnjaka, dodeliće nagradu “Ibis” najboljem filmu, reditelju, scenaristi i glumcima.

U konkurenciji su “Artiljero” Srđe Anđelića, “Država” Jelene Marković, “Falsifikator” Gorana Markovića, “Gde je Nađa?” grupe mladih autora, “Kad svane dan” Gorana Paskaljevića, “Krugovi” Srdana Golubovića, “Led” Jelene Bajić Jočić, “Ljubav dolazi kasnije” Hadži-Aleksandra Đurovića, “Ljuljaška” Tamare Drakulić, “Mamaroš” Momčila Mrdakovića, “Odumiranje” Miloša Pušića, “S/Kidanje” Koste Đorđevića i “Vir” Bojana Vuka Kosovčevića.

Međunarodni takmičarski program, Exit point, nudi pregled stranih autorskih filmova, prikazanih u Berlinu, Roterdamu, Sandensu, Kanu, Torontu, Lokarnu i drugim prestižnim festivalima.

U selekciji filmske kritičarke “Politike” Dubravke Lakić, biće prikazani francuski film “Betino putovanje” (Emmanuelle Bercot i Jérôme Tonnerre), sa Katrin Denev u glavnoj ulozi, zatim izraelski “Epilog” (Amir Manor), hrvatski “Pismo ćaći” Damira Čučića, pobednik Pule 2012. godine, te grčki “Radost” (Ilias Yannakakis), iranski “Sezona nosoroga” (Bahman Ghobadi), španski “Snežana” (Pablo Berger) i francuski “Superstar” (Xavier Giannoli).

I ove godine selekcija Up to 10.000 Bucks donosi filmove snimljene budžetom manjim od 10.000 dolar, a reč je o više od 30 naslova, među kojima su i domaći “Ako Ikada Jedne Noći Bilo Kad” Deana Radovanovića, “Dnevnik iz Mianmara” Branimira Milovanovića, “Bledo” Marka Grbe Singha, “Dosta dobra lamperija” Rastka Petrovića, “Ja nisam tvoj drug” Jelene Gavrilović, “Kako sam postao bez krila” Ivana Tasića, “Kremiranje” Duška Ševe, “Mislilac u supermarketu” Igora Simića, “Prostor između nas” Maše Nešković, “Živan pravi pank festival” Ognjena Glavonića…

Nova selekcija Fresh Danube Films prikazaće filmove autora dunavskog regiona iz Austrije, Mađarske, Hrvatske i Srbije – hrvatsku komediju “Sonja i bik” Vlatke Vorkapić, “Pismo ćaći” Damira Čučića, te dva austrijska debitantska filma – “Lokalni heroji” Heninga Bakhausa, portret velikog fana Kurta Kobejna, i “Zauvek zajedno” Monje Art i Karoline Bobek o prijateljstvu i avanturama tinejdžera. Biće prikazana i dva filma iz Nacionalne klase – “S/Kidanje” Koste Đorđevića, te “Gde je Nađa?” (Aron Sekelj, Raško Milatović, Miloš Milovanović, Nemanja Vojnović, Petar Ristovski, Tea Lukač, Marko Đorđević i Luka Popadić).

Selekcija Fresh Danube Films rezultat je projekta koji Cinema City realizuje sa festivalom Crossing Europe iz Linca, Festivalom dokumentarnog rok filma – DORF iz Vinkovaca i beogradskom Slobodnom zonom, uz finansijsku pomoć Evropske kulturne fondacije (ECF).

Selekcija Film It Loud nudi filmove u izboru direktora vinkovačkog DORF-a Tonija Šarića, a rezultat je istoimenog projekta podržanog od IPA programa za prekograničnu saradnju Hrvatska-Srbija, sufinansiranog od Evropske unije. U okviru te selekcije, publika će imati priliku da pogleda savremena ostvarenja hrvatske kinematografije.

Šarić je odabrao filmove “Blokada” (Igor Bezinović), “Bosanoga (Sasvim slučajna smrt)” (Morana Komljenović), “Jazz Apartment (ili kako je nastao The Last Minute Open Jazz Festival)” (Biljana Čakić-Veselič, Tomislav Lovrlo Pavleka), “Punčke” (Marinko Marinkić, Filip Meštrović) i “Kako smo ušli u Evropu – Slučaj SexA” Ines Pletikos, pobednički film ovogodišnjeg DORF-a.

Selekcija Planet Rock donosi neka od najboljih filmskih muzičkih ostvarenja, ali i filmove koji neguju drugačiji životni stil i vrednosti, prikazujući savremenu umetnost u različitim formama.

Među deset filmova su i “Pussy Riot – pank molitva” o zatvorenim ruskim pankerkama, zatim “Lek protiv bolova: priča o Marku Sendmenu” i kultnom bendu Morfin, te “Snoop: Reincarnated” o transformaciji koju je doživeo Snoop Dog, zvezda ovogodišnjeg Exita, kao i “¡Cuatro!”, film o nastanku aktuelne muzičke trilogije jednog od najvećih bendova današnjice Green Day. Najavljeni su i “It Might Get Loud”, filmska studija o umetnosti sviranja gitare kroz portret tri velikana Džimija Pejdža, Džeka Vajta i Edža iz U2, te saga o najvećem rege umetniku svih vremena Bobu Marliju “Marley”, kao i “The Chemical Brothers: Don’t Think”, “Hari Din Stenton: delimično fikcija” o legendarnom i neobičnom umetniku, prijatelju Marlona Branda i Dejvida Linča, kao i dokumentarac “Vlada” o Vladi Divljanu.

Cinema City prikazaće i izbor najzapaženijih ostvarenja prikazanih na festivalu dokumentarnog filma BELDOCS u Beogradu, među kojima su i pobednički “Čin ubistva” Džošue Openhajmera, kao i “Elena” brazilske rediteljke Petre Koste.

U ponudi je i selekcija CC shorts sa kratkim nagrađivanim filmovima u izboru Petra Protića.

Kroz program Cinema Youth, koji predstavlja edukativnu filmsku platformu, Cinema City će ugostiti 35 mladih filmskih profesionalaca iz Jugoistočne Evrope koji će raditi sa predavačima i pokušati da pretoče kreativne ideje u stvarnost.

Šesti Cinema City obeležiće i dva bioskopa na otvorenom – tradicionalno najpopularnije festivalske lokacije. Amstel Open Air u Parku pored Skupštine Vojvodine ponudiće najbolje filmove iz različitih programskih celina, među kojima je i veliki broj muzičkih filmova iz selekcije Planet Rock. Najavljeni su i svakodnevni DJ nastupi, a na zatvaranju će nastupiti Vlada Divljan sa svojim Ljetno Kino Big Bendom.

Prvi put u Srbiji Cinema City nudi 3D bioskop na otvorenom (Arena 3D Open Air), čiji je program kombinacija filmova inspirisanih klasicima stripa i nekim od kultnih ostvarenja filmske produkcije realizovanih u 3D tehnologiji. Među njima su “Turbo”, “Ajroin men”, “Vulverin”…

Cena ulaznica je 150 dinara, osim za projekcije 3D filmova koje koštaju 350, dok su projekcije na lokaciji Amstel Open Air besplatne.

Festivalski sajt je http://cinemacity.org, a program se nalazi i u Kalendaru Portala za kulturu jugoistočne Evrope SEEcult.org.

(SEEcult)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga