Počinje 20. Novosadski džez festival

Zajedno Big bendovi HRT-a, RTV Slovenije i RTS-a

03. nov 2018

U susret Novosadskom džez festivalu, dvadesetom po redu, čiji će glavni koncertni program biti održan od 15. do 17. novembra u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu ljubiteljima džeza doneće pravo osveženje u vidu odličnih muzičara i koncerata.

Ovogodišnji program džez smotre najavila je Vesna Kaćanski, urednica i izvršni producent Festivala.

– U uvodnom programu, koji počinje 6 – 12. novembra na Akademiji umetnosti biće upriličene radionice za koje pretpostavljamo da će izazvati interesovanje većeg broja džez muzičara iz Novog Sada, ali i iz drugih gradova Srbije. Prvi put imaćemo priliku da ugostimo u Novom Sadu muzičare sa The Berklee Global Jazz Institute. Reč je o bendu koji će nastupati drugog festivalskog dana, a na čelu je Marko Pinjataro, profesor, saksofonista i direktor ove institucije koji će držati radionicu od 12. do 15. novembra – najavila je Kaćanski, dodajući da će biti održavane i radionice posvećene instrumentima, a da je na ovogodišnjem Festivalu uvedena i novina, a to je radionica za pedagoge.

Takođe, u uvodnom programu biće priređene i radionice za decu i mlade u saradnji sa Centrom za socijalni rad koji drži radionicu po programu „El sistema“, a biće organizovana i radionica u saradnji sa ŠOSO „Milan Petrović“. Tim povodom, 9. novembra, biće upriličena i zajednička radionica u Kulturnom centru Novog Sada, na „Tribini mladih“, na kojoj će deca iz svih institucija zajedno učestvovati, dodaje se u saopštenju.

Deo ovogodišnjeg džez festivala su i koncerti. Od 6. do 14. novembra novosadska publika moći će da uživa u izvedbama Džez hora Fakulteta muzičke umetnosti, u Orkestru Aleksandra Dujina i u plesnom orkestru Radio Televizije Vojvodine, kao i u izvedbi Dragon’s Fuelkestra i Tria Jovićević-Vojčinski–Mikloš (brod Cepelin). Novosadsku džez publiku zabavljaće i Bend Ivan Švager Ambire i Jazz Connection.

U glavnom koncertnom programu učestvovaće 10 orkestara. To su: Macha Gharibian Trio, Julia Siedl Trio, The Steve Wilson& Wilsonian’s Grain, Shalosh, The Jeff „Tain“ Watts Quartet, Seamus Blake & French connection, The Berklee Global Jazz Institute Ambassadors ft Marco Pignataro, a poseban projekat 20. Novosadskog džez festivala predstavljaće Jumbo Big Band koji će svirati u subotu, 17. novembra. Sastoji se od tri big benda: Džez orkestar HRT, Big bend RTS i Big bend RTV SLO.

Ulaznice za festival biće u pretprodaji u Srpskom narodnom pozorištu od 5. novembra po ceni od 900,00 dinara za pojedinačnu, odnosno 2400 dinara za komplet, navodi se u saopštenju.

Zajedno Big bendovi HRT-a, RTV Slovenije i RTS-a

Otvoreni koncerti za javnost kao uvertira za festival počinju već od utorka, a glavni program 20. Novosadskog džez festivala održaće se od 15. do 17. novembra u Srpskom narodnom pozorištu.

Prvi put posle preko 25 godina u glavnom programu na jednoj bini sviraće i svoj i zajednički program tri Big benda – Džez orkestar HRT-a, Big bend RTV Slovenije, i Big bend RTS-a.

(Danas)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga