Počinioci nasilja u porodici u 94 odsto slučajeva muškarci

Među nasilnicima preovlađuju oni koji su zaposleni, koji su u bračnoj ili vanbračnoj zajednici, većinom roditelji dvoje ili jednog deteta, kao i oni koji ranije nisu bili osuđivani i koji su uračunljivi

23. feb 2012

Pokrajinski sekretarijat za ravnopravnost polova saopštio je danas da, prema istraživanjima, 94 odsto počinilaca krivičnog dela nasilje u porodici u Srbiji čine muškarci.

Među nasilnicima preovlađuju oni koji su zaposleni, koji su u bračnoj ili vanbračnoj zajednici, većinom roditelji dvoje ili jednog deteta, navodi se u saopštenju za javnost. Dodaje se da među nasilnicima preovlađuju oni koji ranije nisu bili osuđivani i koji su uračunjivi. Oko polovine ih je bilo u alkoholisanom stanju prilikom izvršenja krivičnog dela, a relativno veliki broj boluje od alkoholizma, piše u saopštenju. Dodaje se da je sud kazne izricao svakom petom učiniocu, i to prevashodno uslovne osude, dok je u 90 odsto slučajeva sud pronalazio olakšavajuće okolnosti, a većina počinilaca nije priznala da je učinila krivično delo.

Pokrajinski sekretarijat je pozvao sve medije da pruže podršku kampanjama za borbu protiv nasilja u porodici i podsetio da je, prema istraživanju grupa za borbu protiv nasilja u porodici, 27 žena u Srbiji ubijeno tokom 2011. godine, kao posledica nasilja u porodici.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Hleba i igara
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga