Početak realizacije projekta povećanja zapošljivosti Roma u Vojvodini

Evropska komisija je za projekat povećanja zapošljivosti Roma u Vojvodini obezbedila 238.000 evra, koji će se preko Nacionalne službe za zapošljavanje obučavati za deficitarna zanimanja i ona koja su tražena na tržištu rada

21. mar 2011

Vojvođanski sekretar za rad i zapošljavanje Miroslav Vasin izjavio je danas u Novom Sadu da je preko Evropske komisije za projekat povećanja zapošljivosti Roma u Vojvodini obezbeđeno 238.000 evra.
Vasin je na konferenciji za novinare rekao da osmišljen model zapošljavanja Roma, koji do sada nigde u Evropi nije primenjen, a progresivni modeli osmišljeni su i u oblasti obrazovanja i  stambenog zbrinjavanja. „Finansijska sredstva za realizaciju projekta za pomoć pri zapošljavanju, edukaciji i stvaranju uslova za veću zaposlenost Roma iznosi 238.000 evra. Nacionalna služba za zapošljavanje uključila se svojim programima obuka, kao i savetodavnim programima u ovaj projekat“, rekao je Vasin.
Direktor Kancelarije za Inkluziju Roma Duško Jovanović rekao je da je u okviru regionalnog socio-ekonomskog programa razvoja, na konkursu koji je prošle godine raspisala EK toj Kancelariji  odobren projekat koji će trajati dve godine. „Ovaj projekat predstavlja kontinuitet onoga što je rađeno u protekle četiri godine, a tiče se namenskih konkursa, pre svega za zamozapošljavanje i novozapošljavanje osoba romske nacionalnosti“, rekao je Jovanović.
Dodao je da je tokom prethodne tri godine, kroz namenske konkurse, omogućeno da se u Vojvodini osnuje preko 50 različitih firmi i preduzeća. „U naredne dve godine, kroz ovaj projekat, nastojaćemo da ostvarimo cilj koji je definisan, a to je da se što veći broj lica romske nacionalnosti osposobi za određena zanimanja“, rekao je Jovanović i precizirao da će se nastojati da Romi obuče za deficitarna zanimanja i ona koja su tražena na tržištu rada.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Hleba i igara
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga