Počeo završetak radova na centralnoj zgradi Univerziteta

Nakon 17 godina od početka izgradnje, svečano obeležen nastavak radova na završetku centralne zgrade Univerziteta, za koju su Vlada Srbije i Fond za kapitalna ulaganja Vojvodine obezbedili 5,5 miliona evra

11. apr 2011

Na Univerzitetu u Novom Sadu danas je svečano obeležen početak radova na završetku centralne zgrade Univerziteta, za koju su Vlada Srbije i Fond za kapitalna ulaganja Vojvodine obezbedili ukupno 5,5 miliona evra.
Izgradnja centralne zgrade Univerziteta počela je pre 17 godina i obuhvata suteren, prizemlje, tri sprata, kao i garaže i dvonamensko sklonište. Rok za završetak radova je 270 dana, a ukupna stambena površina iznosi oko 6.900 kvadratnih metara.
Potpredsednik Vlade Srbije za evropske integracije Božidar Đelić rekao je na početku radova da je ova zgrada „dokaz naših teškoća, ali i pokazatelj da smo u stanju da umemo da završimo ono što je prethodna generacija započela“.
„Ovim ćemo dokazati da Srbija više ne želi da bude nedovršeni projekat, već da se zna kada nešto počinje i kada se završava i da Univerzitetu u Novom Sadu damo šansu da ide korak dalje“, rekao je Đelić.
Dodao je da je veoma bitno što u zgradi neće biti smešten samo Rektorat, već i prateće institucije koje pokazuju integrisanu prirodu Univerziteta i mesto gde se formira novo znanje i daje mogućnost studentima da se zaposle.
Predsednik Vlade Vojvodine Bojan Pajtić rekao je da je ulaganje u nauku i obrazovanje u isto vreme i ulaganje u budućnost i razvoj celog društva.
„Ovo je jedan od najvažnijih objekata čiju izgradnju finansiramo, jer će celom društvu obezbediti bolji prosperitet, budući da će se u njoj nalaziti i institucije koje će se baviti evropskim projektima, energetskom efikasnošću, razvojem nauke i inovacijama“, rekao je Pajtić.
U budućoj zgradi Univerziteta nalaziće se amfiteatar, višefunkcionalna sala, univerzitetski klub, Centralna biblioteka, Centar za informacione tehnologije, prostorije za rad univerzitetskih službi i kabineti rektorata.
Jedan sprat koristiće Vlada Vojvodine za rad različitih agencija, službi i servisa od zajedničkog interesa za razvoj nauke, obrazovanja i međunarodne saradnje u ovim oblastima.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga