Počeo trgovinski rat Kosova i Makedonije

Nakon što je Makedonija uvela pristojbe za ulazak Kosovara, Kosovo je odlučilo blokirati sve makedonske proizvode

09. sep 2013

Ministrica trgovine i industrije u kosovskoj Vladi Mimoza Kusari-Lila priopćila je kako je službena Priština donijela odluku blokirati ulazak svih proizvoda iz Makedonije na Kosovo, a odluka će stupiti na snagu u ponoć između nedjelje i ponedjeljka.

„Za svu robu iz Makedonije bit će dodatnih pristojbi i na taj način odgovaramo na djelovanje Skoplja“, potvrdila je ministrica Kusari-Lila te najavila kako će odluka važiti do postizanja dogovora sa Skopljem.

Makedonska Vlade danas je uvela naplaćivanje pristojbi građanima Kosova za ulazak u Makedoniju kojima je vlasnik svakog automobila obvezan platiti po pet eura za prelazak makedonske granice, svaki kamion i autobus po 10 eura, a svaki Kosovar po dva eura.

Takvu odluku Vlada Makedonije donijela je prije dva dana kao odgovor na embargo koji je službena Priština uvela na određene proizvode iz Makedonije, a pošto je prethodno Skoplje ograničilo uvoz pšenice s Kosova.

Već treću godinu uzastopno makedonska Vlada blokira brašno i pšenicu s Kosova, što je u suprotnosti sa sporazumom CEFTA-e.

Iako je bilo najavljeno da će takva odluka biti ukinuta 2. rujna, odluka je o pšenici još uvijek na snazi, dok je ukinuta za brašno.

Duge kolone na granicama

Zbog novouvedenih pristojbi, na graničnim prijelazima između Kosova i Makedonije stvorile su se duge kolone vozila koja čekaju da prijeđu granicu.

Uvođenje pristojbe za ulazak u Makedoniji uslijedilo je nakon što je kosovska Vlada ograničila uvoz nekih makedonskih proizvoda.

Za Makedoniju, Kosovo je važno tržište, a ukupna robna razmjena između dvije zemlje u 2012. godini iznosi 308 milijuna eura, sa suficitom na makedonskoj strani.

Stigle su i prve reakcije s Kosova, pa je zamjenica premijera Kosova, ujedno i ministrica trgovine i industrije, Mimoza Kusari-Lila mjere koje je poduzela Makedonija ocijenila apsurdnim.

Rekla je kako su te mjere protiv svih europskih normi, kao i protiv dobrosusjedskih odnosa te dodala da kosovska strana neće postaviti pristojbu reciprociteta građanima Makedonije.

„Kosovska Vlada vrši konzultacije o našim idućim postupcima. Naravno da oni na ovaj način ne mogu postaviti ultimatume kosovskoj Vladi. U protivnom, možemo proširiti listu zabranjenih roba na kosovskom tržištu koja su porijeklom iz Makedonije“, najavila je kosovska vicepremijerka.

(Al Jazeera)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga