Počeo četvrti po redu Protest protiv diktature u Beogradu

Četvrti dan protesta: "Vučiću lopove", "Dole diktatura"

06. apr 2017

Okupljanje pretežno mlađih građana koji osporavaju pobedu Aleksandra Vučića na predsedničkim izborima, počelo je večeras nešto posle 18 časova na Trgu Nikole Pašića u Beogradu, ispred Doma Narodne skupštine, gde će biti održan četvrti „Protest protiv diktature“.

Pre početka skupa, predstavnici Udruženja nestalih i kidnapovanih na Kosovu i Metohiji sklonili su „srpski zid plača“ koji je oštećen tokom prvog „Protesta protiv dikature“ a manja grupa učesnika protesta zapalila je više primeraka tabloidnih listova.

Učesnici protesta nose nalepnice „Puk’o je“, „Protiv nenormalnosti“ i „Drugi krug“, uzvikuju „Vučiću pede*u“, „Lopovi“, a nose i zastave Srbije i transparente „O(ne)svesti se“, „Vučiću Šrederu“, „Vučiću lopove“, „Dole diktatura“, „Danas sam na ulici da sutra ne bih živeo na njoj“, „Nećemo da budemo jeftina radna snaga“, „BW nije za nas“.

Protesti su organizovani na Fejsbuku, na stranici „Protesti protiv diktature“ na kojoj su istaknuti i zahtevi studenata.

Oni traže smenjivanje članova Republičke izborne komisije (RIK) zbog nepoštovanja odluke Ustavnog suda Srbije o održavanju izbora na Kosovu, članova Regulatornog tela za elektronske medije (REM) zbog nereagovanja na prekršaje u medijima tokom kampanje.

Učesnic protesta zahtevaju i smenu predsednice Skupštine Srbije Maje Gojković zbog prekida skupštinskog zasedanja 1. marta, i rukovodstva Radio-televizije Srbije zbog, kako su naveli, „režimskog izveštavanja i neravnomerne zastupljenosti kandidata“, kao i sređivanje biračkog spiska u cilju utvrđivanja tačnog broja birača.

Studenti su naveli da će protestovati do ispunjenja njihovih zahteva.

Do sada se na protestima niko nije zvanično obraćao, a od ponedeljka nije bilo incidenata.

Prema ranijim rutama, protestna kolona će se najverovatnije kretati sa Trga Nikole Pašića, preko Terazija do Trga Republike, zatim do Radio-televizije Srbije, odakle će krenuti ka Vladi Srbije, Predsedništvu i sedištu Republičke izborne komisije, a protest bi trebalo da bude završen ispred Doma Narodne skupštine.

Studenti su naveli i pravila ponašanja, među kojima je i zabrana nošenja predmeta koji mogu da izazovu povrede, da ne gađaju ili psuju policiju, da ne nasedaju na provokacije, da ne diraju „zid plača“ s fotografijama kosovskih žrtava, da pomognu ako nekome pozli, da vode računa o saobraćaju i da budu ljubazni prema novinarima.

Protesti su sinoć održani u dvadesetak gradova Srbije.

(Autonomija/Beta) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Kampanja
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga