Počelo suđenje zbog incidenta na niškoj projekciji filma Albanke su naše sestre

"Pretio građanima Obrazom i koljačima"

26. mar 2019

Protiv nekadašnjeg četničkog vojvode i poslanika Srpske radikalne stranke (SRS) Branislava Vakića otpočeo je sudski proces, jer je pretio okupljenima na projekciji dokumentarnog filma Albanke su naše sestre pre skoro dve godine u niškom Media i reform centru.

U Osnovnom javnom tužilaštvu navode da se Vakiću stavlja na teret ugrožavanje sigurnosti. Naime, on je sa šajkačom na glavi i maskirnom uniformom, krajem juna 2017. ušao u Media centar, preteći građanima Obrazom i koljačima.

„Ovde ne može da bude nikakva premijera. Uopšte nećemo da dozvolimo. Ovo ćemo da porazbijamo sve. Ovi vas čekaju dole, prebiće vas, bre, ljudi. Prebiće vas!“, vikao je Vakić u Media centru.

Poslednje ročište, kako kažu u Osnovnom javnom tužilaštvu, bilo je održano početkom marta ove godine.

Podsetimo, iako su policajci tvrdili da garantuju bezbednost svih učesnika, organizatori su odlučili da odlože projekciju dokumentarnog filma Albanke su naše sestre, koji je 22. juna 2017. trebalo da se održi u niškom Media centru, jer je jedna grupa sve vreme ostala ispred, a u nekoliko navrata ka prozorima su, po svedočenju prisutnih, letele i kamenice.

Vakić tako nije bio jedini koji je pretio građanima. Okupljeni ispred ulaza u MCN- a prepoznati su kao grupa ekstremnih desničara koji su bili protiv projekcije filma, sa čijom sadržinom nisu ni bili upoznati. Film je antiratni i govori o odnosima Srba i Albanaca.

To je jedan od pet filmova u okviru projekta “Stvarni ljudi – stvarna rešenja” o odnosima Kosova i Srbije, koji su zajednički realizovali Nezavisno društvo novinara Vojvodine, BIRN Kosovo i forum ZFD, uz podršku Delegacije Evropske unije u Srbiji.

(Južne vesti, Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga