Počelo izvlačenje Koste Konkordije

Radnici su počeli da izvlače Kosta Konkordiju, olupinu koja već 19 meseci stoji nagnuta i polupotopljena pored italijanskog ostrva Điljo. Izvlačenje mora da se odvija pažljivo, kako ne bi došlo do ekološke katastrofe

17. sep 2013

Olujno vreme prethodne noći primoralo je tim za izvlačenje Kosta Konkordije da počne planiranu operaciju tri sata kasnije, u ponedeljak ujutru. „Imali smo oluju sinoć, sa munjama, što je otežalo seriju planiranih radnji,“ rekao je Franko Gabrieli, šef italijanske Agencije za civilnu zaštitu.

Brod za krstarenja se nasukao na grebene mediteranskog ostrva Điljo u januaru 2012. godine. Poginula su 32 putnika, dvoje se i dalje vode kao nestali, a pretpostavlja se da su se udavili. Šef kompanije „Costa Cruises“ prošle nedelje je procenio da troškovi izvlačenja olupine iznose 600 miliona evra i „da rastu“ u međuvremenu.

Osetljiva operacija

Misija zakazana za ponedeljak je bila da se brod okrene unazad, ka uspravnoj poziciji, kako bi se pripremilo naknadno potapanje potapanje trupa broda koji je težak oko 114 hiljada tona.

Kako bi pomerili brod, radnici će morati da kombinuju različite taktike. Korišćenjem remenova i lanaca ispod trupa broda pokušaće da ga pomere snagom poluge. Kontejneri puni vode postavljeni su na onoj strani broda koja se uspravlja naviše, u pokušaju da se ta strana spusti i tako stvori polugu.

Trup broda ne bi smeo da se dodatno ošteti tokom trajanja ove operacije izvlačenja, jer bi to moglo da ugrozi čitavu operaciju i izazove ekološku katastrofu.

Kapetan na suđenju

Na brodu je bilo 4.229 putnika i članova posade kada se desila nesreća. Kapetanu broda, Frančesku Sketinu sudi se za ubistvo iz nehata. On je optužen po dve tačke: za izdavanje ishitrene naredbe za promenu pravca koja je dovela do nesreće i za pokušaj napuštanja broda nakon nasukavanja.

Tim od oko 500 ljudi iz 26 različitih država učestvuje u ogromnim naporima da se ovaj ogromni brod izvuče na površinu.

(Deutsche Welle)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga