Počeli Dani Sarajeva u Beogradu posvećeni deci u ratu

"Kao dete od deset godina gledam kako utovaraju moje poginule prijateljice na kamion dok cisterna sapira njihovu krv"

13. maj 2013

Ovogodišnji festival „Dani Sarajeva u Beogradu“ otvoren je večeras u Kulturnom centru grada prikazivanjem izložbe „Deca u ratu“ na kojoj su prikazane kratke poruke Sarajlija koji su u vreme opsade grada bili deca.

Poruke na izložbi poput: „Snajper je ubio moga brata. Ubio je moje detinjstvo“ i „Kao dete od deset godina gledam kako utovaraju moje poginule prijateljice na kamion dok cisterna sapira njihovu krv“ izložene su na zidovima knjižare Kulturnog centra Beograda kako bi svedočile o ratnim strahotama kroz koja su prošla deca u Sarajevu i njihov grad.

Ove godine u fokusu festivala „Dani Sarajeva u Beogradu“ su deca u ratu – mladi koji su detinjstvo proveli u opkoljenom Sarajevu. Jedan od njih je i Jasminko Halilović, koji je u Beograd došao sa knjigom „Djetinjstvo u ratu“, u kojoj je sabrao iskustva više od 1.000 ljudi iz Sarajeva koji su tokom četvorogodišnje opsade grada bili deca.

Na otvaranju u knjižari Kulturnog centra Beograda, Halilović je rekao da njegova knjiga „Djetinjstvo u ratu“ predstavlja kolektivno iskustvo dece iz Sarajeva koje je ispričano bez mržnje ne zbog cenzure već zato što je do njega tako dolazilo.

Halilović je 2010. na veb stranici „Djetinjstvo u ratu“ i preko društvenih mreža pozvao Sarajlije koji su u vreme rata bili deca da pošalju svoja sećanja iz perioda opsade grada koja je trajala više od 1.400 dana. Ubrzo je dobio više od 1.000 odgovora i od tog materijala je napravio knjigu.

Direktorka Inicijative mladih za ljudska prava Srbije Maja Mićić je rekla da smatra da i ona lično duguje izvinjenje Sarajlijama koji su tokom rata 90-ih bili deca zbog izgubljenog detinjstva i straha koji su pretpeli.

Mićić je rekla da se izvinjava i zbog toga što njeni roditelji i njihovi prijatelji nisu uradili više da se spreči ono što se dešavalo u Sarajevu tokom rata.

Direktorka Inicijative mladih za ljudska prava je rekla i da festival „Dani Sarajeva u Beogradu“ predstavljaju mesto susreta mladih i da pomažu u boljem razumevanju u Beogradu svega onoga što je Sarajevo prošlo tokom rata.

Ovogodišnji festival pomogla je Ambasada Norveške u Srbiji, a ambasador Nils Ragnar Kamsvag je rekao da nije dovoljno da se obnove odnosi među državama već da se moraju obnoviti i pokidane veze među ljudima.

U utorak, drugog dana festivala, biće organizovana i debata posvećena „Deci u ratu“ na kojoj će učestvovati i Ruba Velević iz Inicijative mladih za ljudska prava Bosne i Hercegovine i autor knjige „Djetinjstvo u ratu“ Jasminko Halilović.

Tema debate je zbog čega mladi iz Beograda o opsadi Sarajeva još uvek znaju malo ili gotovo ništa. „Dani Sarajeva u Beogradu“ traju do 15. maja.

(Beta) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga