Počela školska godina u Vojvodini, više učenika nego prošle godine

Manje dece u vrtićima

01. sep 2015

U svih 45 opština u Vojvodini danas je počela školska 2015/16 godina, a prema podacima Pokrajinskog sekretarijata za obrazovanje, u predškolske, osnovne i srednje škole upisalo se 233.000 dece i đaka.

Pokrajinski sekretar za obrazovanje Mihalj Njilaš rekao je na konferenciji za novinare da je za razliku od prošle godine srednje škole u Vojvodini upisalo 730 đaka više, a povećanje broja zabeleženo je i u osnovnim školama, gde je prvi razred upisalo 190 đaka više nego prošle godine.

Smanjenje broja dece zabeležen je samo u predškolskim ustanovama u Vojvodini, gde je za razliku od prošle godine broj upisanih manji za više od 500 polaznika.

„Prema dosadašnjem iskustvu ovaj broj će verovatno biti nadoknađen kod upisa u prvi razred naredne godine bar za oko 100 đaka, ali očigledno iz godine u godinu broj dece u prdškolskim ustanovama se smanjuje“, kazao je Njilaš.

Kako je rekao, škole su tokom leta izvršile sve pripreme i radove, a Pokrajinski sekretarijat za obrazovanje pomogao je obrazovani sistem u Vojvodini sa 175 miliona dinara putem konkursa.

Od ove sume za opremanje osnovnih i srednjih škola izdvojeno je 145 miliona, za srednjoškolske domove 14 miliona dinara, a za sufinansiranje projekata i programa u obrazovanju 15 miliona dinara.

Dodao je da je u toku još jedan konkurs vredan 1,9 miliona dinara u oblasti obrazovanja odraslih, na koji mogu konkurisati osnovne škole koje imaju ovaj program, a prijave traju do 15. septembra.

Njilaš se osvrnuo i na temu o škola u blokadi kojih je u Srbiji 98, i dodao da je od tog broja u Vojvodini svega tri škole blokirano.

„Naše lokalne samouprave su mnogo odgovornije u pokrivanju delatnosti obrazovnih ustanova u odnosu na druge delove Srbije, što je dobar pokazatelj“, kazao je Njilaš.

U Vojvodini ima 558 obrazovnih ustanova, u koje spadaju predškolske, osnovne i srednje škole, nastava se odvija na šest jezika, a kraj prvog polugodišta je po usvojenom kalendaru u Vojvodini najavljen za 23. decembar.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Udružena mladost
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga