Počela Novosadska nedelja ponosa

Novosadski prajd se održava u petak na Trgu republike od 12 do 14 časova

13. maja 2019

Prva novosadska nedelja ponosa počela je danas svečanim otvaranjem u Plavoj sali Skupštine grada i tribinom „Vidljivost potreba LGBTI osoba“.

Cilj ove manifestacije je, kako su naveli organizatori, da izađu u javni prostor na Trgu republike, kako bi javnosti stavili do znanja da LGBTI zajednica postoji i u Novom Sadu i da je potrebno boriti se za njihova ljudska prava, kako na lokalnom, tako i na pokrajinskom i republičkom nivou.

Tokom narednih pet dana, u organizaciji Grupe „Izađi“ i uz podršku drugih NVO-a, pojedinaca i Grada Novog Sada kroz OPENS2019, organizuje se niz dešavanja kako bi se obeležio 17. maj – Međunarodni dan borbe protiv homofobije, biofobije i transfobije.

Predstavnik Grupe „Izađi“ Filip Kocevski kaže da su odlučili da novosadski prajd bude pre svega lokalnog karaktera kako bi akcenat stavili na lokalne LGBTI zajednice koje žive van Beograda.

Novosadskim prajdom ne želimo da ugrožavamo ničija prava u Vojvodini, samo želimo da budemo primećeni i vidljivi i da kažemo jasno i glasno ko smo i šta nam nedostaje kada je u pitanju društvo, koji su to problemi sa kojima se suočavamo svakodnevno, bilo to diskriminacija, nasilje ili govor mržnje. Želimo da povećamo vidljivost čitave LGBTI zajednice i da stavimo akcenat na mlade LGBT osobe i njihove roditelje, jer smatramo da je porodica važna za razvoj svakog deteta, pa tako i mlade LGBT osobe – navodi Kocevski.

Iz gradske uprave data je puna podrška organizaciji Prajda i Nedelje ponosa, pa će i pomoćnica gradonačelnika Ljiljana Koković u ime Novog Sada govoriti u petak na Trgu republike. Koordinator OPENS-a Vukašin Grozdanović kaže da je njihov zadatak da budu glas mladih i da vide kako da im unaprede život i pomognu da reše probleme.

Logično je kad smo omladinska prestonica Evrope da se bavimo i ovim temama, jer su to aktuelne teme, bitne mladim ljudima. Ovo je i deo programa, deo naše aplikacije koju smo pisali još 2016. godine kad smo se kandidovali za titulu. Važan je i rad grupe „Izađi“ koja je osnovala Društveni centar za mlade LGBTI osobe. Tu su prvi u regionu i ponosni smo na rezultate i saradnju koju imamo u proteklom periodu – naveo je Grozdanović.

Novosadski prajd se održava u petak na Trgu republike od 12 do 14 časova i ovog puta nije predviđena šetnja.

(021)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga