Počela izrada Crvene liste ptica u Srbiji

Četvorodnevna radionica za izradu Crvenih lista ptica održava se do 10. juna na Srebrnom jezeru

07. juna 2016

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije, u saradnji sa partnerskim organizacijama iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Albanije, započelo je izradu Crvenih lista ptica u Srbiji, koja će pomoći u očuvanju ugroženih vrsta.

Kako se navodi, četvorodnevna radionica za izradu Crvenih lista ptica održava se do 10. juna na Srebrnom jezeru, a tokom četiri dana vodeći svetski stručnjaci za izradu Crvenih lista ptica iz organizacije „BirdLife International“ (www.birdlife.org), pomagaće u ovom procesu domaćim i regionalnim ornitolozima.

Iz Društva za zaštitu ptica su poručili da je Crvena lista ptica dokument od prvorazrednog značaja, koji pruža informacije o brojnosti i statusu vrsta, ali i pomaže u planiranju mera zaštite i očuvanju ugroženih vrsta (www.iucnredlist.org).

„Upozoravamo javnost da je Srbija jedna od retkih evropskih zemalja koja još nema Crvenu listu ptica što predstavlja veliku prepreku za njihovu efikasnu zaštitu“, navode u Društvu.

Obuka se održava uz podršku Fondacija MAVA iz Švajcarske i EuroNatur iz Nemačke kroz projekat „Jadranski selidbeni put tri“, BirdLife International i Međunarodne unije za zaštitu prirode (IUCN).

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Druga runda
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga