Počela isplata regresa registrovanim gazdinstvima

Novac je obezbeđen za isplatu svim gazdinstvima za površine do 30 hektara, dok će za gazdinstva veća od 30 hektara obradive zemlje subvencije biti isplaćene u januaru 2012.

12. jul 2011

Isplata regresa za repromaterijal za ratarsku i povrtarsku proizvodnju u iznosu od 14.000 dinara po hektaru obradive površine počela je danas, saopštila je Uprava za agrarna plaćanja.

„Već su obrađeni zahtevi registrovanih poljoprivrednih gazdinstava za isplatu oko tri milijarde dinara, od ukupno 8,6 milijardi dinara, koliko je predviđeno da se isplati iz budžeta ove godine“, rekao je agenciji Beta direktor Uprave za agrarna plaćanja Dejan Serdar.

On je podsetio da pravo na regres imaju sva registrovana poljoprivredna gazdinstva koja uplate penzijsko-invalidsko osiguranje u iznosu od 42.818 dinara. Dodao je da će ta vrsta subvencije biti isplaćivana u dve tranše,
kao i da će poljoprivrednici zahteve moći da podnose u dva roka.

„Prvi rok za podnošenje zahteva je bio od 1. do 30. juna“, kazao je on i naveo da će svi poljoprivrednici koji uplate penzijsko-invalidsko osiguranje do 19. avgusta moći da podnesu zahteve za regres od 1. do 30. septembra.

Serdar je naglasio da je novac obezbeđen za isplatu svim gazdinstvima za površine do 30 hektara. Dodao je da će subvencija od 14.000 dinara po hektaru za registrovana poljoprivredna gazdinstva veća od 30 hektara obradive zemlje, biti isplaćene u januaru 2012. iz budžeta za iduću godinu.

Poljoprivrednici iz Vojvodine su početkom juna danima protestovali i blokirali puteve zbog prvobitne namere Ministarstva poljoprivrede i trgovine da se ta vrsta subvencije smanji sa prošlogodišnjih 100 na 10 hektara po gazdinstvu. Ministarstvo je potom odlučilo da granicu podigne na 30 hektara, a kasnije je, nakon upornih protesta, odlučilo da regresira i posede do 100 hektara, ali uz odloženo plaćanje, zbog nedostatka novca u
budžetu.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga