Pobednici 2. BookILL Festa

Festival ilustracije knjige Bookill Fest održan je 1. marta na 19. Salonu knjiga u Novom Sadu, uz dodelu nagrada za najbolje među stotinak radova odabranih na osnovu konkursa

03. mar 2013

Festival ilustracije knjige Bookill Fest  održan je 1. marta na 19. Salonu knjiga u Novom Sadu, uz dodelu nagrada za najbolje među stotinak radova odabranih na osnovu konkursa.

Nagradu za najbolju ilustraciju pesničke knjige dobila je Dragana Nikolić, za delo “Zoo otac” Peti Paskal, dok je Iztok Sitar osvojio priznanje za najbolju ilustraciju prozne knjige, za “Poljsko-ruske vojne pod belo-rdečo zastavo” Dorote Maslovske.

U konkurenciji knjiga za decu, najbolje je ocenjen Jovan Ukropina, autor ilustracije za naslovnu stranu “Trolejbusa za Mesec” Dragana Lukića, a Branislava Brandić je nagrađena za fotografiju na naslovnoj strani “Seoba” Miloša Crnjanskog, odnosno najbolje korišćenje fotografije u ilustrovanju knjige.

Pohvale su pripale Nikoli Rikanoviću, Aleksandru Zilotiću, Jeleni Pešić, Tanji Stevanović, Sanji Grbić, Dunji Mandić i Aleksi Jovanoviću.

Pobednici su proglašeni na osnovu rezultata internet konkursa, a od 61 autora iz Srbije i sedam drugih zemalja (Rumunija, Mađarska, Nemačka, Slovenija, Bosna i Hercegovina, Hrvatska, Crna Gora i Jordan) stiglo je oko 350 radova.

Žiri su činili Slobodan Ivkov (predsednik), Sibila Petenji Arbutina i Senka Vlahović Filipov, a selektovano je bilo oko 100 radova 45 autora.

Izložba ilustracija postavljena je tokom trajanja 19. Salona knjiga – do 5. marta na štandu Banatskog kulturnog centra.

Organizatori drugog Bookill Festa, Banatski kulturni centar i Novosadski sajam, najavili su za 2. i 3. mart i četvrti Evropski pesnički Fejsbuk festival, na kojem će ličnim prisustvom ili posredstvom interneta učestvovati 460 pesnika, što je stotinu više nego 2012. godine.

Međunarodni Salon knjiga otvoren je 28. februara uporedo sa 18. izložbom umetnosti “Art Expo” i Sajmom obrazovanja “Putokazi”.

Sajt Novosadskog sajma je www.sajam.net, a program se nalazi i u Kalendaru Portala za kulturu jugoistočne Evrope SEEcult.org.

(SEEcult)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga