PMF skreće pažnju na darovitog siromašnog studenta

Mirko Kaldaraš živi od 6.000 dinara državne stipendije mesečno, koja vrlo često ne stigne na vreme. Do sada je položio osam ispita i u indeks zabeležio šest desetki i dve devetke

06. dec 2011

Student druge godine hemije na novosadskom Prirodno-matematičkom fakultetu (PMF) Mirko Kaldaraš koji živi od socijalne pomoći, učestvovaće na proleće na velikom međunarodnom takmičenju u Bugarskoj, saopštio je danas taj fakultet.

Mirko Kaldaraš je budžetski student, koji živi od 6.000 dinara državne stipendije mesečno, koja vrlo često ne stigne na vreme, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da mu pomoć pruža i Kancelarija za inkluziju Roma, koja pokriva troškove studentskog doma i hrane u menzi.

Kaldaraš je do sada položio osam ispita i u indeks zabeležio šest desetki i dve devetke.

On je rođen i živeo je u Vršcu, u kući bez struje i vode do svoje 18. godine. Vlada Vojvodine je njegovoj porodici 2009. godine poklonila novi dom, te je Mirku i njegovoj majci postalo lakše, iako su im jedina porodična primanja 8.000 dinara socijalne pomoći, piše u saopštenju.

Ovaj student je kao srednjoškolac leta provodio u Istarživačkoj stanici u Petnici kod Valjeva.

„Mirko je redak primer momka koji hoće, želi, traži znanje, voli nauku. Malo ih je koji nisu obeshrabreni i bezvoljni. Nije mu lako, no on je motiv i vera za ostale klince da se može puno toga, ako volja postoji”, saopštio je PMF.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga