PMF istražuje rizike po ljudsko zdravlje na Dunavu kod Novog Sada

Projekat je vredan 16 miliona evra

10. nov 2014

Prirodno-matematički fakultet (PMF) iz Novog Sada, pod rukovodstvom Centra za istraživanje životne sredine UFZ – Helmholc iz Lajpciha u Nemačkoj, sprovodi projekat zaštite vodnih resursa, ljudskog zdravlja i prirodnih ekosistema, saopšteno je danas sa tog fakulteta.

U okviru projektnih aktivnosti, posebna pažnja je usmerena na slivno područje Dunava, a Novi Sad je izabran za studiju slučaja u okviru projekta kao jedan od većih gradova na Dunavu bez postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, navodi se u saopštenju za javnost.

Tim iz Lajpciha doći će u Novi Sad sa modernom opremom i zajedno sa timom PMF-a će sprovesti uzorkovanje vode i sedimenta Dunava na unapred dogovorenim lokacijama.

Analizom uzoraka će se proceniti koliki je uticaj Novog Sada na kvalitet vode Dunava, koji su mogući ekološki i rizici po ljudsko zdravlje od daljeg ispuštanja neprečišćenih otpadnih voda i na koje zagađujuće materije treba obratiti pažnju pri projektovanju postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda grada.

U projektu učestvuje još 37 partnerskih institucija, saradnja je počela prošle godine u oktobru mesecu i trajaće pet godina.

Projekat je vredan 16 miliona evra, od kojih Evropska unija finansira 12 miliona evra.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Udružena mladost
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga