Plenum raspušten a možda i nije?

Plenum protekao u svađi na temu: ko je vlastan da zastupa interese studenata?

02. nov 2011

U Novom Sadu je sinoć u amfiteatru Filozofskog fakulteta održan skup studenata organizovanih u Plenum, koji je protekao u ambijentu svađe između pristalicaPlenuma i pristalica Studentskog parlamenta.

Nakon završetka Plenuma, predstavnici Studentskog parlamenta su poslali saopštenje za javnost u kojem su naveli da je Plenum „raspušten odlukom većine studenata”.

Pristalice Plenuma kao načina studentskog organizovanja demantovali su saopštenje studentskih parlamenata da je Plenum raspušten i dodali da to telo „ne može da bude raspušteno”.

„Plenum ne može da se raspusti, jer je to način slobodnog studentskog organizovanja i direktne demokratije. Tvrdnje da je Plenum raspušten su, dakle, besmislene”, kazale su pristalice Plenuma jutros novinarima.

Pristalice Plenuma kazali su da su na skup juče “organizovano došli” pripadnici desničarskih organizacija kojima nije stalo do studentskih zahteva i koji su bili došli da “bukom i vikanjem” preglasavaju studente.

“Njihov cilj je bila hajka na studente. Njima uopšte nije važno šta studenti zahtevaju, koji su studentski problemi, niti da se zalažu za interese studenata”, ocenili su pristalice Plenuma i naveli da su na Univerzitetu u Novom Sadu “preplašeni” i studenti i nastavnici.

“U narednim danima razgovaraćemo sa studentima, profesorima i asistentima, kako bismo im objasnili da studenti imaju demokratsko pravo da se bore za svoje interese. Nećemo odustati od Plenuma”, poručili su ovi studenti.

„Parlamentarci”, koji su sinoć bili u većini, postavili su pitanje legalnosti i legitimiteta Plenuma jer, kako su rekli, Plenum nije dovoljno brojan da zastupa mišljenje svih studenata Univerziteta u Novom Sadu, a nije ni pravno regulisano njegovo postojanje.

Oni su u raspravi optužili Plenum da je organizovan od strane „anarho-sindikalističkih organizacija iz Beograda, koji svoje kvazi-političke ideje pokušavaju da sprovedu i u Novom Sadu nakon što u Beogradu nisu u tome uspeli“.

Kao i u Beogradu, Plenum u Novom Sadu, kojem je sinić prisustvovalo oko 200 studenata, zahteva prelazak svih studenata koji su ostvarili 48 bodova na budžet i ukidanje rangiranja. Oni traže i ograničenje godišnje školarine na tri minimalne mesečne plate. Plenum zahteva i vraćanje apsolventskih rokova i apsolventskog staža, kao i ukidanje naplate prenetih ispita.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Udružena mladost
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga