Plenković: Urođena anemija ne utiče na obavljanje premijerske funkcije

Premijerovo zdravstveno stanje došlo je u središte pažnje kada je sredinom prošle sedmice, u jeku rasprave o mogućnosti vraćanja obaveznog služenja vojnog roka, Vlada potvrdila da Plenković nije služio vojsku zbog urođene anemije

08. feb 2017

Premijer Hrvatske Andrej Plenković izjavio je da nije služio vojni rok zbog urođene anemije i da ta bolest ne utiče na obavljanje funkcije predsjednika Vlade.

„Odgovorno tvrdim da moja urođena anemija ni na koji način negativno ne utiče na obavljanje moje premijerske funkcije. Iako je to načelno moja privatna stvar, zbog prirode posla koji obavljam želim da razjasnim tu situaciju pred hrvatskom javnosti“, izjavio je Plenković za Nacional.

Premijerovo zdravstveno stanje došlo je u središte pažnje kada je sredinom prošle sedmice, u jeku rasprave o mogućnosti vraćanja obaveznog služenja vojnog roka, Vlada potvrdila da Plenković nije služio vojsku zbog urođene anemije.

U razgovoru za Nacional, Plenković je rekao da obaveze služenja vojnog roka oslobođen još u srednjoj školi prije 30 godina.

„Tokom ljekarskog pregleda konstatovano je da imam tzv. mediteransku anemiju, radi se o tipu talasemija minor“, rekao je Plenković.

On je objasnio da talasemija nasljedni poremećaj krvi, pri čemu se u najtežem obliku javlja kod ljudi koji su poremećaj naslijedili od oba roditelja, dok je za osobe koje su ga naslijedile samo od jednog roditelja posljedica talasemija minor, koja rijetko izaziva simptome.

Mediji su prošle sedmice objavili da se planira vraćanje obaveznog služenja vojnog roka koje je u Hrvatskoj zamrznuto 2008. godine.

(Slobodna Evropa)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga