- Autonomija - https://www.autonomija.info -

Platforma Zapadnog Balkana: Hitno istražiti napade na novinare u Beogradu

Regionalna platforma Zapadnog Balkana za zagovaranje medijskih sloboda i bezbednosti novinara je danas zatražila da se hitno istraže napadi na novinare u Beogradu i pozvala međunarodne organizacije koje se bave zaštitom medijskih i novinarskih sloboda i prava, da to zahtevaju od vlasti Srbije.

Regionalna platforma koja zastupa više od 7.800 članova, „najoštrije osuđuje fizičke i verbalne napade na novinare koji su se desili 31. maja u Beogradu“, piše u saopštenju.

Novinari dnevnog lista „Danas“, Produkcije „Insajder“, portala VICE i „Espresso“ i Radio Beograda „napadnuti su dok su izveštavali sa javnog skupa povodom obeležavanja inauguracije novog predsednika Republike Srbije“, piše u saooštenju.

Regionalna platforma ukazuje da „posebno zabrinjavaju svedočenja napadnutih kolega da pripadnici policije nisu ništa preduzimali dok su grupe huligana vređale novinare, pretile im i fizički ih uklanjale sa mesta javnih dešavanja“.

„Tužna je činjenica da su svim incidentima svedočili policajci: u civilu ili uniformi. Neki su okretali glave, neki slegali ramenima, a treći se, prema tvrdnjama napadnutih novinara, pravdali govoreći kako im policija ne može pomoći“, izjavio je predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije Slaviša Lekić.

Regionalna platforma upozorava da je „napad na novinare direktan napad na slobodu izražavanja i na pravo građana da budu informisani“. „Još više zabrinjava činjenica da policija, koja treba da štiti sve građane, nije reagovala. Takvo ponašanje nije prihvatljivo i država treba da snosi punu odgovornost„.

Platforma će se tim povodom obratiti vlastima u Srbiji i zahtevati da policija i tužilaštvo sprovedu hitnu istragu kako bi se temeljno ispitale sve činjenice u vezi s napadima na novinare koji su „brutalno sprečavani da izveštavaju sa javnih skupova“.

Pored toga, Platforma će zahtevati od nadležnih organa da se utvrdi ko je odgovoran za propuste policijskih snaga da deluju i zaštite novinara.

Regionalna platforma je saopštila da „snažno podržava Nezavisno udruženje novinara Srbije i druge novinarske i medijske organizacije u naporima da zaštite novinare i slobodu govora“.

„Platforma poziva međunarodne organizacije koje se bave zaštitom medijskih i novinarskih sloboda i prava da od sprskih vlasti zahtevaju da istraže napade na novinare i o tome obaveste javnost“, piše u saopštenju.

Samo u prvih pet meseci ove godine, računajući i prekjučerašnje incidente, konstatuje Platforma, u Srbiji je evidentirano 39 slučajeva direktnih pritisaka, verbalnih pretnji i fizičkih napada na novinare.

Potpisnici saopštenja Platforme su Udruženje/udruga BiH novinari, Sindikat medija Crne Gore, Hrvatsko novinarsko društvo, Udruženje novinara Kosova, Nezavisno udruženje novinara Srbije i Društvo novinara Makedonije.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!