Platforma o finansiranju pred poslanicima 8. novembra

Konačno postignut dogovor u vladajućoj koaliciji u Skupštini Vojvodine

31. okt 2013

Vladajuća pokrajinska koalicija postigla je sporazum o Platformi za finanisiranje Vojvodine, koja bi trebalo da bude osnov za izradu zakona o finansiranju nadležnosti Vojvodine, a taj dokument će se pred poslanicima pokrajinskog parlamenta naći 8. novembra.

Pokrajinski sekretar za finansije Zoran Radoman kazao je za Radio-televiziju Vojvodine (RTV) da je reč o tekstu koji je prvobitno pripremio tim eksperata, koje je angažovao predsednik vojvođanskog parlamenta Ištvan Pastor, te da je on naknadno dorađivan u unutarkoalicionim dogovorima koji su vođeni prethodnih dana.

Radoman je kazao da će nakon usvajanja Platforme u Novom Sadu, dokument biti upućen republičkim vlastima.

Prema njegovim rečima, tekst Platforme je usklađen sa Ustavom Srbije i zasniva se na ustavnom minimumu od sedam procenata za formiranje pokrajinskog budžeta.

Osim toga, dokument predlaže i da pokrajinski organi samostalno ubiraju prihode na teritoriji Vojvodine do tog iznosa za svoj budžet, a da ostala sredstva proslede republičkom budžetu.

Radoman je dodao da do sada nije uspostavljena komunikacija između pokrajinske vlasti i novog ministra finanisija u vezi sa ovim pitanjem, uprkos, kako je naveo, brojnim pokušajima.

„Nažalost, nismo ni imali priliku da o ovoj temi razgovaramo sa resornim ministrom, jer nismo uspeli da ostvarimo kontakt, iako smo to pokušavali“, naveo je on.

Opozicione stranke u Skupštini Vojvodine pozvane su da amandmanima utiču na tekst platforme, a šef poslaničke grupe Srpske napredne stranke Predrag Matejin za RTV je rekao da je „predlog platforme za njih neprihvatljiv“.

Kako se navodi, ako se do kraja novembra Platforma ne nađe u Skupštini Srbije, alternativni predlog biće da se na osnovu njenih odredaba u Vladi Vojvodine napiše predlog zakona i od Skupštine zatraži da pokrene zakonodavnu inicijativu u republičkom parlamentu.

(Beta) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Kampanja
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga