Planinari: Lopovi skrnave spomenik palim borcima na Fruškoj gori

Naš odnos prema antifašizmu

04. feb 2014

Planinarsko društvo „Naftaš“ iz Novog Sada upozorilo je danas da je spomenik „Sloboda“ na Fruškoj gori neprestano na udaru kradljivaca koji sa njega skidaju metalne delove.

Spomenik „Sloboda“ nalazi se na Iriškom vencu i posvećen je palim borcima Narodnooslobodilačkog rata, od 1941. do 1945. godine.

Ovo planinarsko društvo upozorilo je u saopštenju za javnost da je reljef sa zadnje strane spomenika potpuno pokraden, a kradljivci sada počinju da skidaju i delove reljefa sa desne strane spomenika. Na tom reljefu prikazana je pobeda naroda nad okupatorom u Drugom svetskom ratu.Spomenik Fruska gora

„Ukoliko se ne zaustave kriminalci-kradljivci, uskoro neće biti metalnih delova spomenika“, upozorili su planinari.

Spomenik je otkriven 1951. godine i na njegovom mestu se od tada svakog 7. jula obeležava dan sećanja na pale borce. Spomenik se sastoji od visokog obeliska, na čijem vrhu stoji žena-pobeda sa visoko uzdignutim rukama, gest kojim poziva narod na oružani ustanak. Na postolju iz koga izrasta obelisk, nalazi se skulptura grupe partizana. Na bočnim zidovima spomenika nalaze se bronzani reljefi sa scenama iz Narodnooslobodilačke borbe. Autor spomenika je Sreten Stojanović.

(Autonomija) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Udružena mladost
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga