PLANDIŠTE: U Plandištu socijalisti i naprednjaci u vlasti i u opoziciji

Pored toga što će naredne četiri godine opštinu Plandište voditi vrlo šarolika odbornička većina, specifičnost konstelacije skupštinskih mesta u ovoj varoši je to što su socijalisti i naprednjaci i u vlasti i u opoziciji

15. okt 2012

Vladajuću većinu čine Demokratska stranka (DS), Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV), Socijalistička partija Srbije (SPS) sa svojim koalicionim partnerima PUPS, JS i SDP, Liberalno demokratska partija (LDP) i Srpska napredna stranka (SNS). Opštinski parlament, naime, ima 23 odbornika, a skupštinsku većinu čini njih 13. Najviše ih je iz DS – ova je stranka u prošlom sazivu imala četiri odbornika, a sada ih je osam. LSV, koja 2008. godine nije uspela da pređe cenzus, sada ima dva predstavnika u lokalnoj vlasti, dok SPS umesto dosadašnja dva ima jednog, od tri koja su prošla na izborima.

Naprednjaci u vladajućoj koaliciji imaju jednog predstavnika, a u izbornoj trci prošla su dva iz njihovih redova, a ovog puta u vlast je ušao i LDP, koji na prošlim izborima nije mogao da pređe cenzus, a sada ima jedno odborničko mesto.

Na konstitutivnoj sednici Skupštine opštine 22. juna izabrano je novo rukovodstvo opštine. Predsednika Skupštine opštine je Rade Klašnja, diplomirani pravnik iz Demokratske stranke, a njegov zamenik je Dušan Jeličić iz Lige socijaldemokrata Vojvodine. Istog dana izabran je i predsednik opštine Milan Selaković, inženjer informatike iz Demokratske stranke, zaposlen u Pošti Pančevo, kao i njegov zamenik Endre Sabo, inženjer za proizvodni menaxment iz Lige socijaldemokrata Vojvodine.

Građani Plandišta uskratili su ovog puta podršku Grupi građana Zoran Vorkapić, koja je prešla u opoziciju. Posle osam godina vladavine Zorana Vorkapića i njegove istoimene grupe građana, u opštini glavnu reč ima DS, koji je prvi put od osnivanja pobedio u ovoj varoši. Inače, Vorkapićeva pozicija klimava je već duže vreme, a i za vreme prošlog mandata ovom se inženjeru mašinstva predsednička fotelja umalo izmakla, te je vlast pre godinu i po dana ušla u URS da bi se spasla jer je 2010. izgubila većinu.

Kao moguća kombinacija u ovim izborima pominjala se i veza sada već bivših vlasti sa naprednjacima, ali URS-u se ipak nije dalo da ostane na “zelenoj grani”. Uz sedam odbornika sa liste URS-a u opoziciji su i dva iz koalcije SPS-JS-SDPS i jedan iz koalicije “Pokrenimo Srbiju”.

Skupštinska većina u ovoj banatskoj varoši je stabilna i za sada nema naznaka da će doći do tumbanja u odborničkim klupama. Kako su među strankama u vladajućoj koaliciji i socijalisti i naprednjaci, manja je verovatnoća da će biti postizbornog prekomponovanja. Treći stub centralne vlasti – URS – neće se, sudeći po izjavama iz vrha partije, ali i onome što se može uočiti na terenu ove lokalne samouprave, upinjati da se vrati na pozicije koje je imao pre izbora. Možda je stožer bivše lokalne vlasti procenio da je bolje ne čačkati mečku jer se u ovoj varoši spekuliše o tome da je prethodna vladajuća garnitura itekako umela da iskoristi poziciju i ubere finansijsku korist.

Kada je reč o predizbornim obećanjima, uglas su se ponavljale priče o novim radnim mestima i investicijama, a nove vlasti do sada nisu uradile ništa po tom pitanju. Realnije je, u svakom slučaju, za očekivati bilo da se ispune obećanja o svakodnevnim pitanjima koja se tiču funkcionisanja života u ovoj varoši i njenim prigradskim mestima, poput regresiranja karata za prevoz sednjoškolca. Rok za predaju zahteva bio je 27. avgust, ali opštinske vlasti se još uvek o tome nisu oglsile. Doneto je zasad rešenje za stopostotno subvencionisanje troškova za prevoz učenika koji su korisnici novčane socijalne pomoći, korisnike tuđe nege i đake sa posebnim potrebama. Pomenimo, nove vlasti su obećale i da će svakom studentu dati regres od 5.000 dinara. Prethodna garnitura davala je, naime, taj dodatak samo studentima sa prosekom ocena – osam i više. Koalicija koju predvodi DS nije se u prvih dva i po meseca vladavine osvrnula na ovo obećanje.

Slađana Gluščević

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga