- Autonomija - https://www.autonomija.info -

Plakati sa likom Mihailovića i Đujića umesto dobrodošlice na ulazu u Novu Pazovu

Na raskrsnici na ulazu u Novu Pazovu iz pravca Stare Pazove postavljeni su ogromni plakati četničkog generala Draže Mihailovića i komandanta Dinarske četničke divizije, popa Momčila Đujića.

Između oslikanih lica četničkih vođa ispisana je poruka „Nikad ne zaboravi ko ti je bio đed – četnici sever“.

Kuriozitet ovog ulične „dekoracije“ jedne od zgrada u Novoj Pazovi ogleda se u činjenici da tokom Drugog svetskog rata na području Vojvodine, koja neguje antifašističku tradiciju, uopšte nije bilo četničkog pokreta, niti četnika.

Glorifikacija najistaknutijih ličnosti kolaboracinističkog četničkog pokreta, odgovornih za brojne zločine nad civilnim stanovništvom tokom Druog svetskog rata, intenzivira se u Srbiji nakon sudskih odluka kojima su rehabilitovani neki od vodećih četničkih komandanata.

Pre nekoliko dana Viši sud u Valjevu doneo je rešenje kojim je usvojen zahtev za rehabilitaciju Nikole Kalabića, nekadašnjeg komandanta Gorske garde Jugoslovenske vojske u otadžbini, čime su proglašene ništavim odluke Državne komisije za utvrđivanje ratnih zločina okupatora i njihovih pomagača tokom Drugog svetskog rata, donetih od marta do septembra 1945.

Kalabić je tokom rata bio jedan od najistaknutijih četničkih komandanata, koji se smatra odgovornim za više masakara koji su počinili pripadnici Korpusa gorske garde u kosmajskom, smederevskom i aranđelovačkom kraju tokom druge polovine 1943. i prve polovine 1944, kao što je masakr u Drugovcu.

Prethodno je 2015. godine, presudom Višeg suda u Beogradu, rehabilitovan i Draža Mihailović.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!