Pištaljka: Predsednik odbora SNS u Apatinu u sukobu interesa

...i očekuje da će na sledećim lokalnim izborima u Apatinu SNS preuzeti vlast

28. feb 2015

Javno preduzeće Direkcija za izgradnju Apatina dodelilo je aprila 2013. godine u postupku javne nabavke posao vredan 2,1 milion dinara firmi „Grand-Invest“, čiji je zastupnik Velimir Kovačević predsednik nadzornog odbora te iste direkcije i u isto vreme predsednik Opštinskog odbora Srpske napredne stranke u Apatinu, preneo je portal Pištaljka.

Vlasnik firme „Grand-Invest“ je Đorđe Kovačević, brat prvog „naprednjaka“ Apatina. Osim toga, Velimir Kovačević u opštini Apatin obavlja i poslove građevinskog inspektora, a posao koji je dodeljen njegovom bratu Đorđu upravo je iz nadležnosti za koju je on zadužen, pošto je reč o izvođenju građevinskih i arhitektonskih radova na izgradnji fontane na Trgu Nikole Tesle u Apatinu.

Iako se prema podacima Agencije za privredne registre kao zakonski zastupnik firme „Grand-Invest“ vodi Velimir Đorđević, a ne Velimir Kovačević, vlasnik pomenute firme Đorđe Kovačević tvrdi da se radi o grešci APR-a.

On je u izjavi za Pištaljku rekao da je greška nastala kada se po osnivanju APR vršila preregistracija firme iz nadležnog suda i da je on upisao svog brata Velimira Kovačevića kao zakonskog zastupnika „jer nije znao koga drugog“. Đorđe Kovačević još tvrdi da ovu grešku nije ispravio „jer ga ne tangira previše“, pošto njegov brat, koji je znao da je upisan kao zakonski zastupnik, nema veze sa poslovanjem „Grand-Investa“ i ne potpisuje nikakve papire vezane za firmu.

Međutim, ista greška je u registru APR napravljena i kada je u pitanju Direkcija za izgradnju. Naime, osoba sa istim imenom i istim matičnim brojem, Velimir Đorđević, upisana je kao predsednik nadzornog odbora, iako u Direkciji tvrde da takvog tamo nema i da je predsednik nadzornog odbora Kovačević. Velimir Kovačević nije hteo da razgovara sa novinarom Pištaljke i umesto odgovora na postavljena pitanja spustio je slušalicu.

Postupak javne nabavke za izvođenje građevinskih i arhitektonskih radova pri izgradnji fontane na Trgu Nikole Tesle bio je takav da je ponuda firme „Grand-Invest“ bila samo za 15.000 dinara, odnosno 0,7 procenata manja od ukupne procenjene vrednosti ove javne nabavke koja je iznosila 2,1 milion dinara. Za dobijanje posla preko javne nabavke koju je raspisala Direkcija za izgradnju Apatina nadmetale su se još tri firme. Preduzeće „Vojput“ Subotica je odbijeno jer ponudu nije dostavilo na obrascu konkursne dokumentacije nego na memorandumu i kao takva je ocenjena kao nepravilna te uopšte i nije uzeta u razmatranje. Ostale dve firme poslale su ponude koju su bile skuplje od „Grand- Investa“. Preduzeće „Domus“ je imalo ponudu u okviru procenjene vrednosti naručioca, a samo je ponuda firme „Vodoterming“ premašivala iznos od zadatih 2,1 miliona dinara.

Apatin RTCPredsednica četvoročlane Komisije koja je ocenjivala i razmatrala ponude  bila je Marina Šakić, takođe članica Nadzornog odbora Direkcije za izgradnju Apatina na čijem je čelu Velimir Kovačević. S obzirom na to da je to javna nabavka male vrednosti, to znači da je naručilac sam birao firme kojima će poslati poziv za podnošenje ponuda.

Đorđe Kovačević međutim tvrdi da njegova firma nije dobila poziv od direkcije da podnese ponudu za pomenutu javnu nabavku. On je naveo da je za javnu nabavku „čuo od komšinice Biljane Desnice“, koja je inače bila i član komisije koja je odlučivala o javnoj nabavci. Potom je, kako je rekao, „od direktora Direkcije Milana Pavkovića dobio dozvolu da podnese ponudu“.

Finansijski izveštaji „Grand-Investa“ pokazuju da je ova firma  u 2013. godini ostvarila ukupan prihod od oko 10,5 miliona dinara što govori da je posao izgradnje fontane u Apatinu vrednosti 2,1 miliona dinara doneo petinu njenih godišnjih prihoda.

Vlast u Apatinu dugi niz godina drži Socijalistička partija Srbije na čelu sa Živoradom Smiljanićem, dok „naprednjaci“ u Skupštini opštine Apatin imaju samo dva odbornička mesta. Po navodima iz medija, Velimir Kovačević očekuje da će na sledećim lokalnim izborima u Apatinu SNS preuzeti vlast jer je na parlamentarnim izborima održanim protekle godine lista „Aleksandar Vučić – Budućnost u koju verujem“ osvojila oko 44 odsto glasova. SPS je tada osvojila 24 odsto glasova.

(Pištaljka)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga