- Autonomija - https://www.autonomija.info -

Pištaljka: Funkcioner „volonter“ dobio više od 400 hiljada dinara

Jedanaest najviših funkcionera opštine Bačka Topola je za prvih šest meseci ove godine sebi iz opštinske kase isplatilo stimulacije za rad u iznosu od 2,5 miliona dinara, što je dvostruko više nego što je ta opština uložila u projekat zapošljavanja u 2012. godini kada je posao dobilo deset ljudi i za petinu više nego što je za zapošljavanje dato prošle godine, kada je posao dobilo četrnaestoro nezaposlenih, saznaje portal Pištaljka.

Stimulacije koje je sebi i svojim kolegama funkcionerima dodelila predsednica opštine Melinda Kokai Mernjak iz Saveza vojvođanskih Mađara (SVM) podeljene su, kako je Pištaljci rečeno, za dobro obavljanje posla, iako opština ima gubitak veći od 100 miliona dinara.

U istraživanju tog portala se navodi da tu nije kraj, jer ne samo što su redovne plate ovih jedanaest funkcionera i do tri puta više od prosečne plate u Bačkoj Topoli, nego su i velikodušno podeljene stimulacije znatno više nego što iznosi prosečna plata u opštini. Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku „obični“ građani Bačke Topole u proseku mesečno zarade neto 36.584 dinara (50.551 dinar bruto), dok najveća stimulacija, koju je samoj sebi dodelila predsednica opštine, iznosi 50.887 dinara. Prema podacima koje je Pištaljka dobila iz ove opštine, najmanja funkcionerska stimulacija, koju prima načelnik opštinske uprave Peter Sedlar, samo je za 3.000 dinara manja od prosečne plate i iznosi 33.646 dinara.

Više od prosečne plate u Bačkoj Topoli zarađuju još dvojica funkcionera – član Opštinskog veća i zamenik predsednika Skupštine opštine – čija se primanja u knjigama zavode kao „dodatni lični prihodi“. Međutim, kako se navodi, Pištaljka nije mogla da dobije odgovor od nadležnih kakva su to dodatna lična primanja i kakav je njihov radni status u opštini. Prema tumačenju pravnika, dodatni lični prihodi mogli bi da budu naknada za prevoz, naknada po ugovoru o delu, privremenim i povremenim poslovima ili stručnom osposobljavanju. Međutim, član opštinskog veća Gruja Milošev zvanično se vodi kao volonter, što se vidi u opštinskom informatoru od 10. januara ove godine. Taj „volonter“ je od februara do kraja jula dobio ukupno 418.490 dinara, dok je zamenik predsednika Skupštine opštine Jovan Jeremić u istom periodu zaradio 558.349 dinara, ali u informatoru nema podataka da li je i on volonter.

Slučaj stimulisanja i volontiranja funkcionera u Bačkoj Topoli još jednom je pokazao na čemu se zasnivaju i kako opstaju naizgled nespojivi politički savezi. Nikakvih ideoloških razmimoilaženja nije bilo među funkcionerima kada je trebalo uzeti novac građana, iako su svi iz različitih partija – SVM, Socijalistička partija Srbije, Demokratska stranka i Srpska napredna stranka.

Članovi ove jedinstvene funkcionerske koalicije, međutim, ne samo što su nagrađeni kada rade, nego ih predsednica stimuliše i neradnim danima. Naime, funkcioneri tokom državnih praznika i godišnjeg odmora takođe dobijaju stimulaciju za dobro obavljanje posla iako tih dana nisu radili ništa, ni dobro ni loše.

Stimulacije se, inače, isplaćuju na osnovu odluke koju predsednica opštine donosi mesečno, pa ostaje nejasno kako funkcioner koji je u jednom mesecu dobio i naknadu za državni praznik i naknadu za godišnji odmor, dobija i stimulaciju što je dobro obavljao posao kada tog meseca nije ni bio na poslu.

Pistaljka navodi da predsednica opštine Melinda Kokai Mernjak ne vidi nikakav problem ni u tome što nagrađuje sebe i svoje kolege dok opština koju vode grca u dugovima. U odgovoru koji je taj portal dobio od nje, navodi se da su razlozi zbog kojih su funkcioneri Bačke Topole među najplaćenijima u Srbiji to što oni „obavljaju posao koji se mora neodložno izvršiti u određenom roku, izuzetno se angažuju zbog povećanog obima poslova i zadataka, izuzetno kvalitetno i efikasno obavljaju poslove iz programa rada Skupštine opštine“. Kao da za redovnu platu, čak ni kada je ona tako velika kao za funkcionere u Bačkoj Topoli, nije neophodno posao završiti u određenom roku niti ga raditi efikasno i kvalitetno, dodaje portal.

Predsednica opštine i njene kolege funkcioneri ne obaziru se previše ni na činjenicu da svojim platama i stimulacijama krše zakon i odluku Vlade Republike Srbije o platama. Naime, samo plata predsednice Kokai Mernjak je za 40.000 dinara veća nego što to dozvoljava zakon i odluka Vlade o platama, navodi se u istraživanju.

Zarade opštinskih funkcionera detaljno su utvrđene Zakonom o platama u državnim organima i javnim službama i određuju se množenjem osnovice i koeficijenata. Kako je zakonski koeficijent za predsednika opštine 7,74 i osnovica određena odlukom Vlade 10.788,23 dinara, tako bi predsednica po zakonu trebalo da prima 83.500 dinara neto. Zakon predviđa i da se opštinskim funkcionerima plata može uvećati zbog složenosti poslova, ali najviše za 30 odsto. Sa ovim uvećanjem, Melinda Kokai Mernjak maksimalno bi po zakonu smela da prima 108.551 dinar. A njena neto plata iznosi 125.184 dinara. Bez stimulacije.

Da najplaćeniji predsednici opština u Srbiji nisu po pravilu i predsednici najsiromašnijih opština u Srbiji, možda pitanje stimulacija koje oni primaju ne bi ni bilo tema. Ali kada opština kao što je Bačka Topola, koja je nekada bila među pet najrazvijenijih industrijskih opština Vojvodine, postane gubitaš sa manjkom od 107.075.973 dinara u kasi, onda više nije ni pitanje zašto funkcioneri dobijaju stimulaciju, već zašto do sada nisu kažnjeni za loše rezultate svog rada, navodi Pištaljka.

(Snežana Đurić, Pištaljka.rs)

Podelite ovu stranicu!