Pirati gube bitku?

Pirati u vodama ispred Afričkog roga svojim napadima već godinama zagorčavaju život brodarima. No izgleda da im je međunarodno vojno prisustvo pokvarilo "biznis"

07. okt 2012

Vode ispred Afričkog roga, tj. Somalije još uvijek slove za najopasnije plovne putove na svijetu. Tamo već godinama pirati s kopna napadaju teretne brodove, otimaju i traže milijunske odštete. Prema navodima organizacije Oceans Beyond Piracy (OBP), prošle godine je 35 mornara poginulo u napadima pirata ili tijekom zatočeništva. Financijska šteta koju brodarima svake godine prouzroče pirati procjenjuje se na 7 milijardi dolara.

Međunarodna prisutnost pokazuje učinak

No izgleda da je bujanju piratstva, barem kad je riječ o vodama ispred Afričkog roga i Indijskom oceanu, došao kraj. Dok je prošle godine u ovom vodama zabilježen 151 napad, od čega 25 za pirate uspješnih, do kraja kolovoza ove godine zabilježeno je tek 28 napada od čega samo 5 uspješnih (po pirate). Pottengal Mukundan, direktor Međunarodnog pomorskog ureda (IMB) smatra da je jedan od razloga smanjenja broja piratskih napada činjenica da su brodari učinili mnogo na pojačanju zaštite svojih brodova. To se prije svega odnosi na činjenicu da se na mnogim trgovačkim brodovima sada uz posadu nalaze i specijalno obučeni zaštitari čije puko prisustvo mnoge pirate odvraća od napada. No, kako smatra Mukundan, glavni razlog pada broja napada je prisutnost međunarodnih snaga u sklopu misija Atalanta. Pripadnici ove misije zagorčavaju život piratima preventivnim napadima i pljenidbom brodica. No ovog proljeća, pripadnici međunarodnih snaga, koje čine vojnici iz Njemačke, Francuske, Španjolske, Portugala, Italije i Nizozemske, su napali i piratska uporišta na kopnu te su tom prilikom uništili i dobar dio piratske logistike.

Iskusniji i efikasniji

Hans-Joachim Stricker, predsjednik Njemačkog pomorskog instituta, smatra da je uspjeh u borbi protiv pirata povezan i s činjenicom da su vojnici Atalante od početka misije stekli značajna iskustva što je utjecalo i na promjenu strategije. „Mislim da je više iskustva, bolji pregled kao i akcije uperene protiv uporišta na kopnu dovelo do boljih rezultata u borbi protiv pirata“, smatra Stricker. Europski pomorci su naučili živjeti i s prirodnim fenomenima u ovim vodama, poput monsuna, koji utječu na ponašanje pirata.

No dok se situacija u vodama ispred istočne obale Afrike smirila, na zapadu je primijećen porast piratskih napada. No situacija je ovdje nešto drugačija. „Ovdje se uglavnom radi o manjim pljačkama, bilo da se radi o osobnim stvarima posade ili o teretu. Otmica brodova kao pred Afričkim rogom ovdje uglavnom nema“, kaže Christof Lauer iz Udruge njemačkih brodara (VDR). I dok se u Somaliji međunarodna zajednica teško može osloniti na nepostojeću centralnu vlast, na zapadu Afrike, bi se piratstvo moglo smanjiti jačim radom policije i pravosuđa na kopnu.

(Christina Ruta/Nenad Kreizer, Deutsche Welle)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga