Pilsel: Vatikan neće žuriti sa kanonizovanjem Stepinca

"Ko poistoveti svoj moral s nacijom i državom, taj je po definiciji fašista”

07. juna 2015

Hrvatski novinar i teolog Drago Pilsel izjavio je da je Vatikan shvatio da ne sme da popusti pred pritiscima Zagreba da kardinal Alojzije Stepinac bude kanonizovan “pošto-poto” pa su celi proces “stavili na čekanje”.

Pilsel je u intervjuu za današnji novosadski Dnevnik rekao da je dobra odluka Svetog arhijerejskog sabora Srpske pravoslavne crkve (SPC) da se otvori dijalog sa Rimokatoličkom crkvom povodom namere da kanonizuje kardinala Alojzija Stepinca.

“Ne vidim da će u skoroj budućnosti članovi Hrvatske biskupske konferencije prihvatiti kritički pogled na Stepinca niti da će episkopi SPC odustati od kritike Stepinca. Tek, bilo bi nužno da SPC konačno obistini u javnom dokumentu šta zameraju, pa da vidimo na čemu smo tačno”, kazao je Pilsel.

On je ocenio da su vatikanskoj diplomatiji važniji ekumenizam i odnosi sa Srbima i Rusima nego “pogodovanje jastrebovima” u Zagrebu.

Prema njegovim rečima, u slučaju uloge Alojzija Stepinca u Drugom svetskom ratu dokumenti ukazuju na to da je Stepinac bio “izgubio kompas”.

“Kao i neki hrvatski biskupi, koji su sekundirali Franji Tuđmanu. To ja zovem ‘domoljubna blokada duha’. Naime, toliko želite državu, toliko vam je taj cilj važan, da ćete zažmuriti na očita kršenja ljudskih prava. Mi hrišćani na to, ipak, nemamo pravo, niti je država najsvetiji ideal. Ko poistoveti svoj moral s nacijom i državom, taj je po definiciji fašista”, kazao je Pilsel.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Druga runda
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga