PIK objavio konačne rezultate izbora u pokrajini

Pastor u roku od tri dana saopštava datum konstitutivne sednice

04. maj 2016

Poslanici sa ukupno devet izbornih lista sedeće u budućem sazivu Skupštine Vojvodine, saopštila je danas Pokrajinska izborna komisija (PIK) konačne rezultate pokrajinskih izbora.

Prema navodima sa sajta PIK-a, lista Aleksandar Vučić Srbija pobeđuje osvojila je 44,48 odsto glasova, odnosno ukupno 63 skupštinska mandata od 120, dok je druga po redu koaliciona lista Socijalističke partije Srbije, Jedinstvene Srbije i Patriotskog pokreta Srbije, koja je osvojila 8,86 odsto glasova, odnosno 12 mandata.

Po deset mandata imaju liste Za Vojvodinu rada i znanja Demokratska stranka, DSHV, Nova, ZEP-Zeleni – dr Bojan Pajtić, koja je osvojila 7,24 odsto glasova, i lista dr Vojislav Šešelj – Srpska radikalna stranka, koja je imala 7,66 odsto glasova.

Lista Nenad Čanak – Liga socijaldemokrata Vojvodine – Digni glavu osvojila je 6,43 odsto glasova, čime je zaslužila devet poslaničkih mandata, sledeća je lista Dosta je bilo – Saša Radulović sa 5,54 odsto glasova i sedam mandata, a nakon nje i Savez vojvođanskih Mađara – Ištvan Pastor sa osvojenih 4,88 odsto glasova i šest mandata.

U pokrajinskom parlamentu sedeće i poslanici liste Mađarski pokret za autonomiju – dr Tamaš Korhec – DZVM – Aron Čonka sa osvojenih 1,71 odsto glasova i dva mandata, kao i Zelena stranka sa 1,14 odsto glasova i jednim poslaničkim mandatom.

Aktuelni predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor ima rok od tri dana da objavi datum održavanja konstitutivne sednice na kojoj će biti izabran novi predsednik, potpredsednici i sekretar skupštine.

Pastor je ranije za RTV izjavio da očekuje da će ceo proces konstituisanja nove vlade biti završen i pre isteka zakonskih rokova.

„Iza te prve konstitutivne sednice će verovatno brzo uslediti nova sednica na kojoj će biti doneta odluka o Pokrajinskoj vladi i nakon toga će ona biti i konstituisana“, rekao je Pastor.

(Autonomija) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga